A+ A A-

Posjeta Srebrenici: Put dubokih emocija

Prema dogovoru na seminaru imama Medžlisa IZ Bugojno od  08.11.2012. godine, isplanirana je i realizirana posjeta imama i njihovih hanuma, mjestu najvećeg stradanja, ali i pouke, savjesti cijelog čovječanstva, Srebrenici.

miz-bug-posjeta-sreb-11-2012-1

U ranim jutarnjim satima krenulo se iz Bugojna, da bi uz prijatnu atmosferu stigli u Srebrenicu oko 10.30.

Druženje uz kahvu u prostorijama Medžlisa IZ Srebrenica, topla dobrodošlica, ali i nadahnuto i iscrpno obraćanje Damir ef. Peštalića, o stanju nekad i sad u Srebrenici, blažilo je umor putovanja i budilo emocije ponosa, tuge ali i nade.

Posebno je bila emotivna posjeta Memorijalnom Centru. Zajednički namaz na musalli, obilazak  šehitluka i učenje dova, obilazak spomen sobe, gledanje filma, vrlo iscpran, sažet i precizan govor kustosa, ostavljali su sjećanja koja se ne zaboravljaju.

Susret sa hangarom gdje su bili smješteni muhadžiri i stanovnici Srebrenice, slike izložbe i film, nikoga nisu ostavljale bez suza, uzdaha i teških pitanja.

miz-bug-posjeta-sreb-11-2012-2

Nakon filma, svako u svom svijetu utisaka,  bez riječi smo sjeli u autobus i napuštali Srebrenicu, obećavajući sebi da nikad nećemo zaboraviti, da ćemo druge podsticati na zijaret Srebrenici, i da ćemo svoju djecu a i mektebsku, uskoro dovesti na ovo mjesto vječite pouke,  za koje  su ljudske riječi nemoćne izraziti svu težinu i veličinu patnje.

Hvala svim ljudima koji su i trun dobra uložili da se ovaj zločin ne zaboravi, od srca čestitka povratnicima na čelu sa svojom Islamskom zajednicom, i naiskrenija dova da im Allah olakša životni put i nagradi ih za ovu lekciju ljubavi prema rodnoj grudi i očuvanju islamskih vrijednosti na njoj.

Ovaj zijaret Srebrenici, u organizaciji Medžlisa IZ Bugojno i OO Ilmijje Bugojno, najavljen je kao nastavak intenzivnije saradnje sa povratničkim džematima i njihovim Medžlisima.

A.V.

miz-bug-posjeta-sreb-11-2012-3