A+ A A-

Muftija Aziz Hasanović posjetio Sisak

U utorak, 06. studenog 2012. po prvi put u novom svojstvu kao predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i novoimenovani muftija dr.sc.Aziz ef. Hasanović službeno je posjetio grad Sisak i Sisačko-Moslavačku županiju. Protokol posjete muftije bio je vrlo dinamičan i bogat te je u toku dana realizirano više posjeta i prijema na nekoliko  razina. Posjeta Sisku započela je sa Gradskim poglavarstvom  gdje je muftija dr.sc.Aziz ef.Hasanović u društvu  svojih suradnika, mr.sc.Mirze ef.Mešića, voditelja Ureda za da’wu i mladež, mr.sc.Nermina ef Botonjića, šefom Kabineta muftije kao i domaćina glavnog imama Alema ef. Crnkića i predsjednika Medžlisa IZ-e Sisak h. Abdurahmanom Harčevićem imao prijem kod sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića koji je delegaciju Islamske zajednice dočekao u društvu bližih suradnika; dogradonačelnika prof.Agana Velića, Tomislava Dovranića, pročelnika za društvene djelatnosti te Zrinke Hafizović, voditeljice Ureda za nacionalne manjine pri Gradu Sisku. Nastupni posjet muftije sa suradnicima i sastanak sa gradonačelnikom protekao je u ugodnom i konstruktivnom razgovoru sa temom rješavanja projektno-tehničke dokumentacije odnosno ishođenja potvrde glavnog projekta čime bi se ispunile sve pretpostavke za početak polaganja kamena temeljca izgradnje sisačke džamije i Islamskog centra. Obje strane su se složile kako je suradnja Grada Siska i Islamske zajednice na ovom području iznimno uspješna i dobar primjer ne samo na razini grada, već čitave Hrvatske.

mu-has-pos-sis-11-2012-1

- Sisak je prepoznat kao grad otvorenih vrata u kojem se multikulturalnost cijeni i respektira. Kroz dugu povijest je na ovom našem području isprepleteno mnogo različitih kultura, vjera i nacionalnosti što smatramo komparativnom prednošću i bogatstvom našeg grada. Islamska se zajednica već godinama ističe svojim aktivnostima koje su sve zapaženije i kvalitetnije, bilo da se provode kroz rad Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska, Medžlisa islamske zajednice Sisak ili kroz udruge i društva – rekao je gradonačelnik Pintarić.

Muftija Hasanović se složio kako je Sisak model dobrih odnosa pripadnika islamske zajednice s ostalim nacionalnim manjinama i pripadnicima većinskog stanovništva, te kako je daljnja izgradnja te dobre suradnje od općeg interesa za sve.

- Naša je obveza izgrađivati društvo po mjeri svih naših građana, bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost – zaključio je muftija Hasanović.

U zaključnoj riječi gradonačelnik Dinko Pintarić je istakao kako čelnike Islamske zajednice uskoro može pozvati na dodjelu potvrde glavnog projekta i smatra da je taj zahtjev u završnoj fazi dorade.

Nakon Grada Siska, visoka delegacija Islamske zajednice zaputila se prema Sisačko-Moslavačkoj županiji gdje je točno u podne upriličen prijem kod sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić-Merzel koja je delegaciju Islamske zajednice primila u društvu svojih suradnika; predsjednika Županijske skupštine Željka Kardaša, županijskog vijećnika dr.med.Hašima Smlatića i potpredsjednika SDA Hrvatske i predsjednika ogranka SDA grada Siska i SMŽ-e g.Šabana Kadrića. Nastupni posjet novog muftije Sisačko-moslavačkoj županiji protekao je u prijateljskom i vrlo ugodnom ozračju.

Zahvalivši Njegovoj Ekselenciji na toplom prijemu u povodu inauguracije, županica je novom muftiji još jednom uputila iskrene čestitke. “Želim Vam puno uspjeha u radu kao što želim i da se naša suradnja nastavi na dobrobit islamskih vjernika ali i svih naših sugrađana. Hrvatska ulazi u Europsku uniju s najbolje riješenim pitanjem položaja pripadnika bošnjačke nacionalne manjine i svih islamskih vjernika. Ovdje, naša suradnja traje od 2005. godine i prvo je bila političke prirode. Zahvaljujući i angažiranju bošnjačkih političkih, kulturnih i drugih organizacija ta je suradnja iz godine u godine sve bolja i kvalitetnija, u općem interesu, kako većinskog hrvatskog naroda, tako i pripadnika nacionalnih manjina. S ponosom ističem kako smo svi mi ovdje dobar primjer cijeloj Hrvatskoj pa i šire jer na djelu pokazujemo političku zrelost, demokratičnost i suživot”, izjavila je županica i naglasila kako je “neupitna podrška Županije projektu izgradnje polivalentnog i multifunkcionalnog prostora Islamskog centra Sisak pri čemu je Županija sufinancirala troškove izrade projektne dokumentacije. Još jednom, počašćeni smo Vašim posjetom! Sigurna sam u nastavak i jačanje naše suradnje osobito u razvoju gospodarstva jer je to u interesu svih naših sugrađana“, kazala je županica referirajući se na skorašnji posjet visokog državnog izaslanstva i 70 hrvatskih gospodarstvenika Kataru.

“Drago mi je vidjeti ovakav razvoj tolerancije i suživota! Sada je na redu promicanje Sisačko-moslavačke županije u gospodarskom smislu”, rekao je muftija Aziz ef. Hasanović, zahvalivši županici na otvorenosti i spremnosti na suradnju. “Dokaz je i Vaša podrška izgradnji Islamskog centra Sisak koji nam je potreban jer je ovdje velika koncentracija muslimanskog življa. Sisačko-moslavačka županija ispunila je sve obveze pa i financijske koje je najavila u vezi s izgradnjom toga Centra. Osobito smo ponosni na naše branitelje, a oni nas obvezuju da gradimo društvo po mjeri svakog čovjeka. Živimo pod zajedničkim nebom! Islamska zajednica u Hrvatskoj čini goleme napore u jačanju gospodarstva, širenju poslovnih veza i privlačenju investitora. U tom ćemo smislu djelovati i tijekom posjeta Kataru”, rekao je predsjednik Mešihata i dodao kako “Hrvatska ulaskom u Europsku uniju može ponuditi model suživota i razvoja. Vas, gospođo županice, pozivam u radni posjet kako bismo razgovarali o mogućnostima suradnje u oblasti gospodarstva, za bolje danas i bolje sutra, na dobrobit svih građana“, poručio je muftija Aziz ef. Hasanović.

U kratkom pitanju novinara Josipa Frkovića upućenom glavnom imamu o tome kolika je kvadratura budućeg Islamskog centra i kolika je financijska procjena cjelokupnog projekta, glavni imam Alem ef. Crnkić ukratko je rekao da Islamski centar sa džamijom ukupno sadržava 2800 kvadratnih metara polivalentnog i multifunkcionalnog prostora te da se tek izrađuje financijska konstrukcija čime je nezahvalno govoriti o ukupnoj vrijednosti cjelokupnog projekta.

Nakon Grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije, uslijedila je posjeta Medžlisu IZ-e Sisak gdje su džematlije nakon ikindije-namaza nestrpljivo iščekivale dolazak novog muftije kako bi se s njim poselamili i poželili mu mnogo uspjeha u novoj funkciji. Zajedno s njima, muftiju su dočekali članovi Izvršnog odbora Medžlisa s kojima je muftija održao kraći sastanak na kojem je naglasio važnost zajedničkog djelovanja svih članova IOM-a te konstruktivan i aktivan rad koji od nas iziskuje izgradnja Islamskog centra. S tim u vezi je istakao i pohvalio sisački Medžlis kao primjer Medžlisa gdje je dosada sve funkcioniralo besprijekorno zahvaljujući prethodnom imamu Fuadu ef.Karagi koji je postavio zdrave temelje Zajednice, a nastavio njegov nasljednik glavni imam Alem ef. Crnkić koji je afirmirao viziju Zajednice za budućnost.

Završni prijem s kojim je muftija zaokružio posjetu Sisku, bila je posjeta, susret i sastanak sa čelnicima svih bošnjačkih tijela, asocijacija, udruga koji djeluju na području grada i županije, a upriličen je u prostorijama Županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine od 16 h. Tako su muftiju dočekali predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska Asim Kulenović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije Eniz Dugonjić, potpredsjednik dr.Adis Keranović, predsjednik BKUD “Nur” Sisak Zijad Fuka, predsjednik BNZH-grada Siska i SMŽ-e Alija Avdić, predsjednik UBBDRH-ogranak grada Siska i SMŽ-e Mirsad Sedić, predsjednik UBBGS Senad Dedić, predsjednik SDAH-ogranak grada Siska i SMŽ-e Šaban Kadrić, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje Hajrudin Kulašić, tajnica bošnjačkih Vijeća Asmira Keranović, predsjednica Aktiva bošnjačka žena Merima Begić te aktivistica BKUD “NUR”-a Sisak Samira Draganović. Druženje i razgovor muftije i njegovih suradnika sa čelnicima bošnjačkih vijeća, udruga, asocijacija protekao je u znaku konstruktivnih smjernica u smjeru zajedničkog djelovanja po pitanju učešća svih bošnjačkih tijela u povijesnom i nadasve najznačajnijem projektu za muslimane na ovim prostorima, a to je izgradnja Islamskog centra.

Muftija dr.sc.Aziz ef.Hasanović jednodnevnom posjetom i svojim nastupima i obraćanjima u gradu Sisku, Sisačko-Moslavačkoj županiji, u Medžlisu i prostorijama bošnjačkih asocijacija odaslao je vrlo značajne poruke u kojima je naglasio važnost zajedničkog djelovanja za opće dobro i na putu promicanja univerzalnih vrijednosti te sisačkim muslimanima i Bošnjacima u svojstvu najodgovornijeg čovjeka Islamske zajednice u Hrvatskoj prenio tople riječi podrške i motivacije na putu hajirli projekta Islamskog centra i džamije u Sisku.

Piše: Alem Crnkić

(www.medzlis-sisak.net)

  • 0101