A+ A A-

Sergija za džamiju u Planoj kod Bileće

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj 7. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 13. septembra 2012. godine donio zaključak da se oglasi sergija, poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore za ukupljanje priloga u svrhu izgradnje džamije u Planoj kod Bileće, Medžlis Islamske zajednice Bileća.

dzamija-u-planoj-bil-ser-11-2012-1

Džamija „Ćamil ef. Avdića“ u Planoj kod Bileće izvorno je kvadratnog oblika, građena od tesanog kamena i pokrivena pločom. Uz nju je prigrađena četvrtasta kamena munara visoka oko 12 metara. Sagrađena je 1026. h.g./1617. godine. Prema jednom od izvora sagradio ju je Avdo Avdić. Za izdržavanje džamije vakif je ostavio četiri njive i groblje sa čatrnjom uz džamiju. 

U jednom od napada hajduka ili uskoka iz primorskih krajeva srušena je, da bi je mještani obnovili 1. muharrema 1210. h.g./18. jula 1795. godine, kao što navodi rahmetli Hivzija Hasandedić. Džamija je ponovo srušena 1941. godine, a onda opet obnovljena 1964. godine u potpuno izvornom obliku. Za vrijeme agresije 1992. godine džamija je ponovo srušena. Zahvaljujući Medžlisu Islamske zajednice Trebinje koji je administrativno sve do aprila ove 2012. godine pokrivao i prostor Bileće, započeta je još jedna obnova i ove džamije. Značajni su radovi izvedeni, ali zbog nedovoljnih sredstava obnova još uvijek nije završena.     

Stoga je donesena odluka da svi hatibi na području IZ-e u BiH i dijaspori u petak, 2. muharrema 1433., odnosno 16. novembra 2012. godine, organiziraju, putem sergije, prikupljanje priloga za izgradnju džamije u Planoj kod Bileće, Medžlis IZ-e Bileća.