Promo banner

A+ A A-

Otvoreno šehidsko turbe u Bosanskom Kobašu

„Kako svjetlost da dobije sjaj ako krv naša bude uzaludna“, stoji ispisano na šehidskom turbetu u mezaristanu džamije u Bosanskom Kobašu, koje je danas svečano otovreno.

turbe-bos-kobas-10-2012-1

 

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Rijaseta IZ-ce na čelu sa generalnim sekretarom Rijaseta IZ-ce prof. h. Muhamed ef. Salkićem, predstavnici Mešihata IZ-ce Hrvatska na čelu sa muftijom zagrebačkim prof. dr. sci Aziz ef. Hasanovićem, predstavnici Muftijstva banjalulčkog na čelu sa muftijom banjalučkim prof. h. Edhem ef. Čamdžićem, novooizabrani načelnik općine Srbac gosp. Drago Ćirić,  mnogobrojne džematlije iz Bosankog Kobaša, Prnjavora i šire, te  porodica i prijatelji vakifa šehidskog turbeta gosp. Hasana Mujičića. 

Domaćin je bio Medžlis IZ-ce Bosanki Kobaš na čelu sa predsjednikom gosp. Mustafom Mujičićem i glavnim imamom h. Mirzet ef. Pezerom.

Prisutnima se ovim povodom obratili generalni sekretar Rijaseta IZ-ce u BiH prof. h. Muhamed ef. Salkić i muftija zagrebački prof. dr. sci Aziz ef. Hasanović, kao i vakif turbeta, te njegova kći.

Ovom prilikom, muftija banjalučki, uručio je vakifu zahvalnicu ispred Muftijstva banjalučkog.

Prije svečanog čina otvaranja šehidskog turbeta, a poslije klanjanja podne namaza, proučen je mevlud pred duše rahmetli roditelja vakifa turbeta, gdje su se prisutnim džematlijama u džamiji obratili generalni sekretar Rijaseta IZ-ce u BiH prof. h. Muhamed ef. Salkić i muftija banjalučki prof. h. Edhem ef. Čamdžić, koji je, pored zahvale Allahu, dželle šanuhu i zahvale uzvanicama na odzivu, između ostalog istakao, da nam je dužnost podizanje šehidskih spomen obilježja, gdje god je pala šehidska kap krvi, što govori o našem porijeklu na ovim prostorima, što pak moramo potvrditi na predstojećem popisu, kada ćemo se izjasniti da nam je nacija BOŠNJAK, vjera ISLAM i jezik BOSANSKI JEZIK.

Muhedin Spahić

  • DSCF3244DSCF3244