Promo banner

A+ A A-

Bajramske aktivnosti u Prijedoru

Bajramski obilasci bolesnika, starih i iznemoglih

U četvrtak, 25. oktobar 2012./09. zul-hidžeta, na Dan arefata, uoči bajrama, glavni imami Medžlisa IZ Prijedor i Kozarac, Merzuk ef. Hadžirušidović i Amir ef. Mahić, u pratnji sa mladim imamima i aktivistima Mektebskog omladinskog kluba, obišli su i ove godine Opštu bolnicu, Gerijatriju, Dom penzionera i privatnu ustanovu, dom za starije i nemoćne osobe „Tara“, kojom prilikom su posjetili i skromnim bajramlukom darivali bolesne i nemoćne korisnike gore navedenih usluga a koji su islamske vjeroispovijesti. Pored građana Prijedora nerijetko tu bude i mještana okolnih opština B. Novi, Kostajnica, Dubica, Sanski Most i drugih.

baj-akt-prijed-10-2012-1

Ispred Islamske zajednice su ovim posjetama pokušali malo nadoknaditi osobama koje u našem najvećem islamskom prazniku Kurban-bajramu nisu u toplini doma, porodice i najmilijih. Preko 50-ak džematlija koji su se obradovali današnjoj posjeti sa radošću su slušali dove za ozdravljenje i sabur od strane glavnih imama ali ni oni nisu škrtarili na dovama za nas sviju što ih nismo zaboravili.

Bajramski prijem za superodlikaše Medžlisa

Na prvi dan Kurban-bajrama poslije ikindije namaza sa početkom u 16 h u džamiji u Starom Gradu glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Merzuk ef. Hadžirušidović je priredio bajramski prijem za superodlikaše od 5. do 9. razreda na području prijedorskog Medžlisa i njihove roditelje, kao i za naše učenike medresa. Tom prilikom je istakao da odaje priznanje našoj djeci na učenju i zalaganju kao i njihovim roditeljima i naglasio da su ta djeca naši talenti i uzdanica naše sadašnjosti i budućnosti. Imati sve petice je vrhunski rezultat posebno u ovakvoj sredini gdje su osnovci islamske vjeroispovijesti u manjini i pod pritiskom ikonografije i tematike druge religije. Stoga je bitno podržati tu djecu pa makar okupiti ih zajedno i to u džamiji u Starom Gradu, koja je najstariji vjerski objekat u Gradu i šire, i koji je historijski svjedok našoj djeci da su njihovi didovi i nane osnivači ovog Grada i njegovi starosjedioci.

baj-akt-prijed-10-2012-2

Glavni imam je superodlikaše darovao bajramskim paketićima a učenicima medresa uručio jednokratnu stipendiju Medžlisa u visini od 100 € i 30 KM.

I ovo je još jedna u nizu prilika da se podsjetimo na obavezu da doniramo za ovu džamiju i obezbjedimo potrebna sredstva da se ista adekvatno sanira i završi i da nam bude reprezentativan objekat naše prošlosti.

M.H.