A+ A A-

Sandžački Vasijjet reisu-l-uleme Bošnjacima

SANDŽAČKI VASIJJET BOŠNJACIMA REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA

(Novi Pazar, zu-l-hidždže 15, 1433/30. oktobar, 2012)

الحمد لله رب العالمين.

 والصلاة و السلام علي أشرف الانبياء والمرسلين!

 قال الله سبحانه و تعالى فى القران الحكيم:

 يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنفُسَكُمْ لَا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ ـ صدق الله العظيم

- Vi koji ste se pouzdali u Boga budite zajedno pa vam neće naškoditi oni koji su na krivom putu ako ste vi krenuli pravim putem. Na kraju svi ćete se vratiti Allahu, koji će vas obavijestiti šta ste radili (Kur'an, 5:105). 

reisu-l-ulema-izd-4Draga braćo i sestre,

Kažu da je pametnom dovoljan išaret, pa je zato i razumnom dovoljno da pogleda nebo bez vidljivih stubova, pa da shvati moć Stvoritelja Svemoćnog.

I kao što je nebesa podigao da stoje bez vidljivih stubova, tako Allah Svemogući podiže ljude i narode da žive sa vidljivim znakovima vjere i morala.

I onoliko koliko je htio da stubovi na kojima stoje nebesa budu nevidljivi, toliko je Allah Sveznajući htio da stubovi na kojima stoji ljudska zajednica budu vidljivi.

Čovjek je slab da bi ovladao svim zakonima fizike u kosmosu; čovjek kratko živi da bi upamtio sve kosmičke šifre; čovjek ima mnogo svojih briga da bi mogao podizati i održavati stubove na kojima stoje nebesa i Zemlja. Čovjek je oslobođen tih briga, jer onaj koji je podigao nebesa bez vidljivih stubova ne umara se u njihovom održavanju: Allah Svemoćni se ne umara u održavanju nebesa i Zemlje, jer on je Uzvišen i Moćan (Kur'an, 2-255). (وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ).

Čovjeku nije potrebno da vidi stubove na kojima stoje nebesa, jer je njegov očni vid kratak, a i um je njegov neznatan da bi sve to umio napravit.

Čovjeku je ostavljeno nešto drugo, nešto što on može da vidi.

On može da vidi stubove na kojima se podiže njegova zajednica, a to su stubovi vjere i morala.

Jer, bez vidljivih moralnih stubova, čovjek nema uspjeha na ovome svijetu, niti spasa na drugome svijetu.

Svi uspješni narodi u povijesti podizali su se na vjeri u Boga i snažnom moralu u životu ljudi; a propadali su oni narodi u povijesti koji su izgubili vjeru u Boga i koji su pogazili temeljna načela morala.

Dakle, vjera i povjerenje, istina i pravda, mudrost i hrabrost, iskrenost i poštenje, učenost i darežljivost, kućenost i porodičnost, radinost i požrtvovnost, nesebičnost i širokogrudnost su stubovi na kojima stoji uspjeh i sreća jednog naroda.

Ti stubovi treba da budu vidljivi, treba da budno usađeni duboko u srcu svakog pojedinca i treba da budu zaštićeni od svega što ih razjeda. Treba da budu zaštićeni od bolesti nevjere i nepovjerenja, od laži i nepravde, od naivnosti i kukavičluka, od dvoličnosti i harama, od džahiluka i škrtosti, od raskućništva i razbojništva, od lijenosti i sebičnosti, od izdaje i podanosti i od svega onoga što ruši ljudski ponos i dostojanstvo.

Okretali su se Bošnjaci na sve strane – prema Istoku i prema Zapadu – da nađu oslonac, da otklone brigu, da dožive slobodu, da osjete istinski mir i sigurnost, ali su shvatili da su sami sebi najbolji oslonac, da je njihova briga samo njihova, da je sloboda njihova vlastita vrijednost te da su njihov mir i sigurnost u njihovim rukama. 

Bilo je trenutaka kad su Bošnjaci pomislili da je vrijeme ubijanja i progona prošlo, da je paljenje kuća i rušenje džamija prošlost. Ali, uvijek iznova su bili prevareni, izdani i ostavljeni na milost i nemilost bezdušnim dželatima.

No, u tome i jeste njihova posebnost – unatoč svemu oni su se ponovo dizali, teškom mukom, ali su se dizali iz pepela i ponovo gradili popaljene kuće i porušene džamije.

U čemu je snaga Bošnjaka? Nije u vojnoj sili. Njihova snaga je uvijek bila i ostala u vjeri i  moralu, u kulturi i nacionalnom ponosu, ponosu koji zahtjeva od Bošnjaka da udare čvrste temelje za svoju sigurnu kuću na Balkanu.

Poput Ibrahima i njegovog sina Ismaila, koji su po Allahovom emeru udarili temelje sigurnoj Kući (el-Bejtu):  وَإِذْ يَرْفَعُ إِبْرَاهِيمُ الْقَوَاعِدَ مِنَ الْبَيْتِ وَإِسْمَاعِيلُ رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أَنتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ  - - I dok su Ibrahim i Ismail temelje Kuće podizali, oni su zajedno učili dovu: ”Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve čuješ i sve znaš, tako danas mi Bošnjaci po Allahovom emeru i amanetu prolivene bošnjačke šehidske krvi po Balkanu, treba da podižemo svoju zajedničku Kuću i da svi zajedno učimo ovu Ibrahomovu i Ismailovu dovu:

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ . رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولاً مِّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ إِنَّكَ أَنتَ العَزِيزُ الحَكِيمُ .وَمَن يَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَاهِيمَ إِلاَّ مَن سَفِهَ نَفْسَهُ وَلَقَدِ اصْطَفَيْنَاهُ فِي الدُّنْيَا وَإِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ . إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ . وَوَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلاَ تَمُوتُنَّ إَلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ .أَمْ كُنتُمْ شُهَدَاء إِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُ إِذْ قَالَ لِبَنِيهِ مَا تَعْبُدُونَ مِن بَعْدِي قَالُواْ نَعْبُدُ إِلَـهَكَ وَإِلَـهَ آبَائِكَ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ إِلَـهًا وَاحِدًا وَنَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ . تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَلَكُم مَّا كَسَبْتُمْ وَلاَ تُسْأَلُونَ عَمَّا كَانُوا يَعْمَلُونَ ـ صدق الله العظيم

- Gospodaru naš, učini nas Tebi odanim, i porod naš neka bude odan Tebi, i pokaži nam načine obreda naših i oprosti nam, jer Ti primaš pokajanje i samilostan si!

Gospodaru naš, pošalji im (Bošnjacima) učitelja, jednog od njih, koji će im ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih, jer Ti si, uistinu, silan i mudar!

Vjeru Ibrahimovu izbjegava samo onaj koji ne drži do sebe. A Mi smo njega na ovome svijetu odabrali, i na onome svijetu će biti među dobrima.

Kada mu je Gospodar njegov rekao: ”Budi poslušan!” – on je odgovorio: ”Ja sam poslušan Gospodaru svjetova!”

I Ibrahim ostavi u amanet sinovima svojim, kao što je to učinio i Jakub prije njega: ”Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru, i nipošto ne umirite drugačije nego kao muslimani!”

Vi niste bili prisutni kada je Jakubu smrtni čas došao i kada je sinove svoje upitao: ”Kome ćete se, poslije mene, klanjati?” – ”Klanjaćemo se” – odgovorili su – ”Bogu tvome, Bogu tvojih predaka Ibrahima i Ismaila i Ishaka, Bogu jednome, i mi se Njemu pokoravamo!”

Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas, odnosno nas ovdje i sada, čeka ono što ćemo zaslužiti, i vi, odnosno mi, nećemo biti pitani za ono što su oni uradili (Kur'an, 2:127-134).

Ovdje i sada smo u Sandžaku da položimo zakletvu i da se obavežemo na vjernost jedni drugima na putu podizanja naše Kuće na Balkanu, koja će biti dovoljno široka za sve Bošnjake ma gdje bili i dovoljno sigurna i stabilna da zaštiti naš narod od genocida.

Ovdje smo  da bolje vidimo nebo koje stoji bez stubova. Ali ovdje smo i da podižemo stubove na kojima će stajati naša sigurnija budućnost, ako Bog da.

Ovdje smo da osluhnemo poruke i da osjetimo miris zemlje u namjeri da budemo zahvalni Bogu što je dao da smo jednako slobodni i jednako sretni u zajedništvu naše vjere i nacije.  

Ovo je, dakle, pravo vrijeme i ovo je pravo mijesto da objavimo ovaj VASIJJET:

1) Upamtite - vjera je dar Božiji na kojem počiva moralno zdravlje društva. Jer, bez moralnog zdravlja u društvu, nema napretka!

2) Znajte - dom je prirodno pravo čovjeka, jer bez doma nema zdrave porodice. A bez zdrave porodice, nema ljudske zajednice!

3) Ne zaboravite - domovina je ljudsko pravo, jer bez domovine čovjek je nesretan. A kad je čovjek nesretan, onda je svijet  nemiran!

4) Zapamtite - džava je nužna potreba naroda, jer bez države čovjek je obespravljen. A kad je čovjek obespravljen, onda je mir ugrožen!

5) Vjerujte - znanje je ljudsko dobro koje snaži čovjeka da se bori protiv zla!

6) Uvijek imajte na umu - tolerancija je ljudska moć da se voli svoja vjera i kultura bez mržnje prema  drugom i drugačijem!

7) Zapamtite - izdaja je zlo protiv kojeg se svaki Bošnjak mora boriti uvijek i na svakom mjestu!

8) Ne zaboravite - Bošnjak je Bošnjaku brat po vjeri i naciji i zato je svaki Bošnjak dužan da se brine o drugom Bošnjaku uvijek i na svakom mjestu!

9) Neka se zna - Sarajevo je glavni grad a Bosna je matična zemlja svih Bošnjaka ma gdje bili!

10) Upamtite - Bošnjaci su vjerom sačuvali naciju i kulturu, a od sada nacijom treba da čuvaju vjeru i kulturu!

11) Nikad ne zaboravite - Sandžak je duša Bošnjaka!

12) I svaki dan ponavljajte: - Nikad više genocid! Vallahi! Billahi! Tallahi!

Braćo i sestre, provjerite kako vam srce kuca, dozvolite očima da puste suzu, jer ovoga trenutka mi vjerujemo da nam se prima ova dova:

 

Allahu Stvoritelju,

Neka naš život bude u pokornosti Tebi;

Neka naša misao bude u Tvom znanju;

Neka naše djelo bude u Tvom rizaluku!

 

Allahu Svemogući,

Osposobi nas da živimo u slobodi svoje vjere i domovine;

Opskrbi nas znanjem i imanjem da se ne bojimo nikog osim Tebe;

Otvori putove koji nam donose dobro, radost i sreću.

A zatvori, Bože,  puteve koji nam donose zlo, patnju i bol!

 

Allahu Sveznajući,

Pouči nas da je u radu spas a u lijenosti propast;

Pouči nas da je sloga radost a nesloga žalost;

 

Ako nam daruješ hrabrost,

Podari nam i mudrost da nas drugi poštuju;

Ako nam daruješ međusobnu ljubav,

Podari nam i međusobno poštovanje do zajedničke sreće!

 

Allahu Milostivi,

Mi smo svjesni svojih grjeha

I ako nam ih Ti ne oprostiš mi smo gubitnici;

Mi Ti učimo dovu ovdje u Sandžaku

Da nam, Bože, osnažiš slogu;

Da nas ohrabriš u dobru;

Da nam blagosloviš dom i domovinu;

Da nam, Bože dragi, pokažeš put uspjeha na ovome

I put spasa na drugome svijetu!

 

Bože Plemeniti,

Učimo Ti dovu u  ovome danu i svakoj noći,

Da podariš hranu i vodu,

Svemu živom i savakome u našemu rodu.

 

Bože Pravedni,

Daruj nam slobodu,

Da budemo u Nuhovom brodu,

Da budemo u Resulullahovom rodu,

Na dan kada budemo u Tvom ve'adu. Amin!