Promo banner

A+ A A-

U Tuzli obilježen Dan roze marame

Dan roze marame je osmišljen sa ciljem ohrabrivanja muslimana i muslimanki širom svijeta da uzmu učešće u aktivnostima podizanja svijesti o tumoru dojke. Ujedno, bila je ovo prilika da muslimanke promovišu hidžab, ali i činjenicu da žene koje nose hidžab obolijevaju od ove opake bolesti, sa istom se bore i spremne su pomoći svima kojima mogu. Svake godine muslimanke i muslimani širom svijeta jednu srijedu u drugoj polovini mjeseca oktobra obilježavaju kao Dan roze marame.  Ove godine Dan roze marame je obilježen 24. oktobra.

dan-roze-mar-tuzl-10-2012-1

-Ovo je po treći put da se priključujemo globalnoj akciji i borbi protiv karcinoma dojke. Trudimo se da naše kampanje budu drugačije i da imaju neku novu notu raznolikosti. Ovoga puta smo se odlučili za jednu edukativnu kampanju u sklopu koje smo pripremili promotivni materijal koji sadrži osnovne informacije o raku dojke (simptomi, uzroci) , ali i metode uočavanja promjena i samopregledu, kazala je Elmedina Osmić, predsjednica Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. U aktivnostima podjele letaka učestvovale su volonterke Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla koje su bile prepoznatljive, nosile su roze hidžabe i roze odjevne detalje na sebi. U sklopu pomenute kampanje izrađen je i edukativni video, koji sadrže osnovne informacije vezanu za karcinom dojki.

- U okviru kampanje pažnju smo fokusirali na žene nešto starije životne dobe. One spadaju u rizičnu kategoriju stanovništva. Stoga je dio promotivnog materijala distribuiran po džematima medžlisa Tuzla. Potrebno da je podignemo svijest o ovoj opakoj bolesti i da se svi informišemo, jer je ova bolest izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme, dodala je Osmić.

Rozom maramom 24. Oktobra  su članice Asocijacije žena MIZ Tuzla upozorile druge na oprez. Današnju kampanju su, kao i svaki put do sada, podržale učenice i profesorice Behram-begove medrese u Tuzli noseći hidžabe roze boje. 

Senad Pirić

  • 0101