Promo banner

A+ A A-

Muftija Zukorlić: Moguće je jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku

U okviru obilježavanja 19 godina od osnivanja sandžačkog Mešihata jučer (30.10) je u Novom Pazaru upriličen sastanak reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića i glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera ef. Zukorlića sa predstavnicima političkog, naučnog i kulturnog života Sandžaka, potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) u IZ u Srbiji.

Reis Cerić je pozvao Bošnjake u Sandžaku da se zakunu i obavežu na vjernost jedni drugima na "putu podizanja zajedničke kuće na Balkanu koja će biti dovoljno široka za sve Bošnjake ma gdje bili i dovoljno sigurna da ih zaštiti od genocida".

reis-np-10-2012-1

 

On je Bošnjacima poručio da dignu glavu i rekao je da sa funkcije reisu-l-uleme odlazi ispunjen i sretan što pripada bošnjačkom narodu. Istakao je da pitanje Bošnjaka na Balkanu nije vjersko, već nacionalno pitanje i da se "Bošnjaci moraju nacionalno organizirati jer su trenutno najnezaštićeniji narod na Balkanu".

„Bošnjak Bošnjaku brat po veri i naciji i zato je svaki Bošnjak dužan da se brine o drugom Bošnjaku. Obaveza ove generacije je da sve što radi da ima na umu jedan cilj, a to je kako da postanemo sposobni i jaki da nam se više ne ponovi genocid. To je smisao našega postojanja od sada, pa do Sudnjega dana. Za nas nema većeg prioriteta od ovoga. U našem narodu mora biti jedna grupa ljudi koja je spremna da žrtvuje i svoje zdravlje, i svoje vrijeme, i svoj život ako treba za ono što će biti za slobodu i sreću naroda“, rekao je reis Cerić.

Zanimljivo je da su se prijemu povodom 19 godina od osnivanja sandžačkog Mešihata odazvali i čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, stranke čiji je lider aktuelni ministar u Vladi Srbije  Sulejman Ugljanin.

Tako su na prijemu bili predsjednik Skupštine Opštine Novi Pazar Fuad Baćićanin, predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović i Zahira Smajović, funkcionerka u SDA stranci.

Kako je agenciji Anadolija (AA) potvrđeno u Islamskoj zajednici u Srbiji, ovo je nakon niza godina, prvi put da su pozivu Islamske zajednice u Srbiji odazvali predstavnici SDA.

Glavni muftija IZ u Sarbiji Muamer ef. Zukorlić u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) ovu gestu tumači kao pozitivan signal da je jedinstvo Bošnjaka na Sandžaku, a na koje je pozvao i reis Cerić, itekako moguće.

Zukolić kaže da su se pozivu Islamske zajednice u Srbiji odazvali svi politički predstavnici Sandžaka osim predstavnika Socijaldemokratske partije (SDP) Rasima Ljajića.

"Odazivanje SDA ovom pozivu za nas je pozitivna novina. Mi, svakako, smatramo da je neophodno tražiti minimum koncenzusa svih društvenih, političkih i općenacionalnih subjekata kada su u pitanju bošnjački nacionalni interesi. Gestu SDA i vrlo pozitivno sudjelovanje u razgovorima koje smo imali, čitamo kao pozitivan signal. Istina, skoro je jedna decenija od prekida saradnje sa predstavnicima SDA. Nažalost, bilo je trenutaka kada su ti odnosi kulminirali izuzetno loše. Kao što je općepoznato, ključna pitanja koja su pred nama i koja su negativno utjecala na dosadašnje odnose jesu nejedinstvo Islamske zajednice. U budućem periodu bilo bi za očekivati od strane predstavnika SDA da pokažu snage i hrabrosti da doprinesu ostvarivanju jedinstva Islamske zajednice, a potom i jedinstva Bošnjačkog naroda u Sandžaku", rekao je muftija Zukorlić za AA.

Na pitanje da li su Bošnjaci sazreli da na Sandžaku i ostvare jedinstvo na koje je pozvao odlazeći reis Cerić, muftija Zukorlić je rekao "da se to tako može razumjeti".

"Osim toga, rigidnost je nešto što smo probali i vidjeli da to ne može da donese dobro ni narodu, niti Sandžaku. Jeste bitno ko je u pravu, ali nije dovoljno bitno. Pored toga što mislimo da smo u pravu, jako je važno naći načina da to što vjerujemo da je pravo i pravda predstavimo i onima koji drugačije misle i djeluju. Svi subjekti koji su bar deklarativno ostali dosljedni svojoj probošnjačkoj orijentaciji, moraju na neki način dobiti priliku u tom frontu. To je važno za interese Bošnjaka na Sandžaku, ali i u Bosni", zaključio je Zukorlić.

Zvaničnici Republike Turske, prije svega turski ministar vanjskih poslova dr. Ahmet Davutoglu, do sada su u više navrata upućivali pozive i održavali sastanke, a kako bi se postiglo bošnjačko jedinstvo na Sandžaku.  

Analitičari smatraju da je ovo prvi korak u ostvarenju tog cilja u kojeg je Turska uložila mnogo svoje diplomatske energije.

(Anadolija)