A+ A A-

Kiseljak: Povodom Kurban bajrama upriličen bajramski prijem

U subotu, 27. oktobra, drugog dana Kurban bajrama, u restoranu "Orijent" u Kiseljaku, upriličen je i ove godine bajramski prijem u organizaciji Medžlisa IZ-e Kiseljak, a koji će ako Bog da postati tradicionalnog karaktera. Na prijem su pozvani svi predsjednici (mutevelije) i blagajnici petnaest džematskih odbora iz Kiseljaka i Kreševa, te predstavnici bošnjačkih političkih partija i privrednici... 

baj-prij-kiselj-10-2012-1

Bilo je prisutno više od pedeset osoba. U ime Medžlisa IZ Kiseljak, u svojstvu domaćina,  prisutnima se obratio Admir Čeho, predsjednik Medžlisa, koji je u svom obraćanju informisao prisutne o realiziranim aktivnostima i projektima Medžlisa IZ-e Kiseljak u proteklom periodu, te istakao sljedeće: -Sredinom 2011. godine smo zbog medijske blokade Bošnjaka na području našeg Medžlisa, koji teritorijalno obuhvata dvije općine (Kiseljak i Kreševo), kreirali i u funkciju pustili internet stranicu Medžlisa, koja prati sva vjersko-kulturna dešavanja na području Medžlisa IZ Kiseljak, te na taj način se približili mladim ljudima. Sada možemo konstatovati da naša stranica za samo godinu dana ima preko 65.000 posjeta, te da je  opravdala naša očekivanja. Uradili smo i prvi broj Godišnjeg biltena Medžlisa za 2011. godinu. Za prethodnu i tekuću  godinu smo uspješno realizirali dvije humanitarne akcije za ugožene porodice s područja Medžlisa, za ukupno njih oko 120. Medžlis nije humanitarna organizacija, ali svakako kao vjerska zajednica ima obavezu da brine o svom bratu muslimanu i pomogne koliko može.

Za Novu hidžretsku 1433.godinu, u saradnji s našim privrednicima,  obezbjedili smo paketiće za svu mektebsku djecu s područja Medžlisa, za ukupno njih 900, organizirali mektebsku ligu, mektebsko takmičenje, te u organizaciji Koordinatora za rad s omladinom, koji djeluje pri Medžlisu od sredine tekuće godine, i iftar na otvorenom za 450 omladinaca. Sredinom ove godine, tačnije pred mubarek mjesec ramazan, pokrenuli smo projekat za popis svih džematlija bez obzira na starosnu dob, kako bi po završetku imali demografsku sliku Bošnjaka na području Medžlisa i imali jednu savremenu bazu, a na osnovu kupljenog računarskog softwarea. Kontinuirano radimo na jačanju saradnje s višim nivoima, odnosno institucijama u Islamskoj zajednici, našim privrednicima, dobivamo njihovo povjerenje i želju za ulaskom u generacijski projekat za izgradnju Vakufsko administrativnog centra Medžlisa IZ Kiseljak. Izvršni odbor MIZ Kiseljak je u svom dosadašnjem radu pokazao kontinuitet, opredijeljenost i odlučnost s ciljem poboljšanja trenutnog stanja Medžlisa, te povećanje njegove vidnosti kroz realizaciju određenih aktivnosti korisnih za cjelokupnu našu zajednicu. Zbog nepovoljnog položaja nas Bošnjaka na ovom području, trebamo imati jaku zajednicu koja ima inicijativu i viziju,  koja će raditi na projektima koji su od općeg interesa, jer samo radom možemo očekivati rezultate i napredak. Zato pozivam sve vas da se uključimo  na polju ostvarivanja ove naše vizije, jer imamo znanje i htjenje, te vjerujem da ćemo uz Božiju pomoć i uspjeti -kazao je, između ostalog, Admir Čeho, predsjednik Medžlisa IZ Kiseljak.
Dž. Softić