Promo banner

A+ A A-

MIZ Mostar i Pravoslavna crkva osudili ispisivanje grafita na katoličkoj crkvi

mostar-izdvGlavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović i mostarski paroh Radivoje Krulj jučer (30.10) su Biskupskom ordinarijatu uputili zajedničko pismo Osude ispisivanja grafita na objektu Župnog ureda u mostarskom naselju Centar II.

Medžlis Islamske zajednice Mostar i Srpska Pravoslavna Crkvena Opština Mostar osuđuju ispisivanje grafita na objektu Župnog ureda u mostarskom naselju Centar II koji sadržavaju muslimanske vjerske simbole i poruke, a što predstavlja grubu zloupotrebu tih sadržaja njihovim ispisivanjem na objektima drugih religijskih zajednica, ali i na bilo kojem drugom mjestu.

„Muslimani i pravoslavci Mostara u proteklom periodu vrijeđani su mnogo puta ispisivanjem grafita različitih uvredljivih sadržaja i jako su svjesni koliko se ovim načinom vjernicima pričinjava duševne boli, uvreda i vrijeđanja vjerničkog dostojanstva, pa ovim putem iskreno suosjećaju sa svojim katoličkim susjedima kojima se to zlo nanijelo ispisivanjem neprihvatljivih grafita na njihovom religijskom centru. Da stvar bude još uvredljivija to zlo se desilo na veliki vjerski mubarek –praznik, Kurban –bajram, što ne može i nema ama baš nikakve veze sa tim danom i velikim događajem. Ovim činom duboko su povrijeđeni vjernička čast i dostojanstvo!“, navodi se u pismu. 

H.E.