A+ A A-

Muftijstvo tuzlansko: Bajrami su dani posebnog duhovnog ozračja i radosti

bajram-cestitka-1„Allahu Uzvišenom hvala na još jednim bajramu, koji dočekujemo u svojim porodicama, džematima i u našoj domovini. Hvala Gospodaru svjetova, Čija milost se pruža na Njegove smjerne robove. Upućujemo salavate Njegovom časnom poslaniku Muhammedu, a.s., i njegovoj porodici i sljedbenicima u svim vremenima“, ističe se u bajramskoj poruci Muftijstva tuzlanskog. 

U bajramskoj poruci Muftijstva tuzlanskog se dalje kaže: „Bajrami muslimanima predstavljaju dane posebnog duhovnog ozračja i radosti. U njima se naše duše raduju, jer osjećaju ljepote vjere i privrženosti čistoj ideji islama. Dani Kurbanskog bajrama su dani potvrde te naše vjere i privrženosti.

Svojim kurbanom se približavamo našem Stvoritelju. U žrtvovanju dijela našeg materijalnog dobra mi se uzdižemo iznad prizemnog egoizma. Darivanjem kurbana našim komšijama, prijateljima i rodbini, a posebno siromašnima, naša humanost se manifestira kao plemenito svojstvo. 

Draga braćo i sestre.

Dok naši hadžije upućuju dove za sebe, svoje porodice i džemate, naša srca trepere u čežnji za druženjem na najodabranijim mjestima na ovome svijetu. Arefat je mjesto dove i mjesto gdje se vjera doživljava u svojoj punini, a hadž je vrhunac svih naših ibadeta.

Pridružimo se našim hadžijama u našim dovama. U danima ovoga bajrama zamolimo našeg Gospodara da nam dadne Svoju uputu i bereket, da nam olakša tegobe s kojima se susrećemo, da posvijetli naše staze kojima hodamo.

Zamolimo Allaha da nam promijeni naše stanje nabolje i učini našu domovinu sigurnim i prosperitetnim mjestom življenja.

Pokažimo našu ljudsku solidarnost naročito prema starima, siročadi i siromašnima u našoj zajednici. Neka se naša radost bajrama osjeti i u njihovim domovima, a naša srca smekšaju. 

Svim muslimanima želimo: Bajram šerif mubarek olsun!“