A+ A A-

Bajramske čestitke muftija Zukorlića, Hasanovića i Fetića

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama bajramske čestitke svim vjernicima uputili su sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, muftija za Hrvatsku dr. Aziz ef. Hasanović te muftija za Njemačke Pašo ef. Fetić.

Bajramska poruka muftije Muamera ef. Zukorlića

muftija-zukorlic-izdZahvalnost Stvoritelju je smisao života na ovome svijetu, a Božja milost izvor sreće ovog i budućeg života.

Ko vjeruje u Sudnji dan, Allaha obožavajući i samo od Njega pomoć tražeći, biće upućen na put blagoslovljenih i spašen Božje srdžbe i lutanja.

Gospodaru, učini da naš namaz i naš kurban, naš život i naša smrt budu isključivo radi Tebe, a hadžijama omogući da se svojim porodicama vrate oprošteni grijeha kao onog dana kada ih je majka rodila.

U duhu ovih vrijednosti i dova, svim pripadnicima islama

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjednik Mešihata

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić

 

Bajramska poruka muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

muftija-zagrebacki-aziz-hasanovicU bajramsko predvečerje pogledi muslimana usmjereni su prema svetim mjestima Meke i Medine. Sveta mjesta predstavljaju sintezu monoteističkog vjerovanja od prvog čovjeka i poslanika Adema a.s. do posljednjeg Božjeg poslanika Muhameda a.s.  Pored toga što predstavljaju simbol monoteističkog vjerovanja ona su i destinacija kojoj žudi svaki musliman na svijetu bar jednom u svom životu kako bi ispunio petu islamsku dužnost i upotpunio svoj islamijet obavljajući hadž. Stoga ovaj bajram častimo i predznakom hadži bajram jer se u njemu obavlja peta islamska dužnost hadž a uz njega se vezuje i žrtva -  kurban pa se naziva i kurban bajram.

Hadž i kurban baštine u sebi teološku, moralnu, socijalnu, društvenu, ummetsku i globalnu dimenziju. Treba ih znati čitati u kontekstu potreba vremena i prostora. Teološka dimenzija jasno je vidljiva u izvorima islama Kur'anu i Sunnetu  i ona predstavlja  zahtjev vjerniku za izvršenje.

Hadž i kurban imaju isti cilj a to je moralno usavršavanje i postizanje vrhunca bogobojaznosti  čemu teži svaki vjernik.  Ako pogledamo instituciju kurbana kroz prizmu socijalne uloge onda ćemo vidjeti tu stvarnu istinsku islamsku dimenziju upućenosti čovjeka na čovjeka bez obzira na vjersko,  nacionalno, rasno ili bilo koje drugo podrijetlo. Ako takav odnos usporedimo sa stvarnosti u kojoj živi današnji svijet, pa i islamski, vidjeti ćemo veliki raskorak i konstatirati da živimo u vremenu apsurda gdje na jednoj strani umiru djeca od gladi, a na drugoj se živi u raskoši pa čak i sebično rasipnički u udovoljavanju vlastitim prohtjevima i bez imalo suosjećanja o potrebi da se pomogne. Islam osuđuje takav odnos i zahtijeva od vjernika da stalno i bez odlaganja pomaže drugome potičući ih riječima „Tvoje je ono što udijeliš a ne ono što zadržiš“. Podjela kurbana po prioritetima potrebitim zatim susjedima pa rodbini i prijateljima jasno ukazuje na islamsku intenciju senzibiliteta prema onim koji su potrebni ali isto tako i na jačanje dobrosusjedskih odnosa kao i na jačanje rodbinskih i prijateljskih veza kojih je nažalost sve manje. Stoga je ovaj bajram prigoda da se preispitamo koliko smo spremni žrtvovati se za drugoga, kakav je naš odnos prema siročadi, kakav je naš odnos prema susjedima, da li nam obitelj i rodbina čini temelj našeg vjerničkog habitusa, imamo li snage graditi prijateljstvo u ime Svevišnjeg Boga ili su nam ovozemni interesi  jedini  motivi druženja i prijateljstva? Ovo su pitanja gdje ne smijemo biti dvolični prema sebi već iskreni u odgovoru i želji da se mijenjamo za bolje Danas i Sutra.  

Molim Svevišnjeg Allaha dž.š. da nam pomogne u življenju i promicanju solidarnosti  kao najveće vrijednosti kojom nas islam uči. Svim muslimankama i muslimanima želim

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

 

Bajramska čestitka muftije Paše ef. Fetića

paso-feticPred nama su dani hadža i kurbana. Hadžije u kolonama pristižu na Arefat učeći tekbire i telbiju. Muslimani širom svijeta pripremaju se da žrtvuju svoje kurbane, kao znak pobožnosti i pokornosti Svevišnjem Gospodaru, i ujedno iskažu suosjećanje prema siromašnima i gladnima. Mnogi muslimani širom svijeta i ovaj bajram dočekuju u nesigurnosti, strahu, neimaštini i gladi, očekujući našu pomoć, naš glas i našu dovu. Bajram je prilika da pokažemo solidarnost sa njima.

Braćo i sestre, neka poruke hadža i kurbana u nama  probude i osnaže osjećaj odgovornosti i solidarnosti prema svim ljudima kojima se čini nasilje i nepravda, koji su u neimaštini i siromaštvu, a posebno prema našoj braći muslimanima kojima se oduzima pravo na slobodan i dostojanstven život i koji su potrebni naše pomoći. Njihovo stanje možemo promijeniti i popraviti ako se odreknemo jednog dijela onoga čime nas je Allah dž.š. opskrbio, odnosno ako se odreknemo pohlepe,škrtosti i sebičnosti. Naše sveukupno stanje možemo popraviti i  unaprijediti  svojim odgovornim i predanim odnosom prema preuzetim obavezama na poslu,  u porodici, u džematu i društvenoj zajednici.

Bajram je posebna prilika za okupljanje porodice, rodbine i prijatelja, kako bi se još više zbližili i upoznali. Stoga želim da provedete bajramske blagdane u radosti i veselju sa svojim prijateljima i rodbinom, moleći Allaha dž.š. da vam podari svako dobro u životu.

Svim muslimanima i muslimankama, članovima islamske zajednice, članovima džematskih odbora, imamima i predsjednicima džemata, sabornicima i članovima mešihata IZBNJ  čestitam nastupajući kurban bajram.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Pašo ef. Fetić               .

muftija IZ Bošnjaka u Njemačkoj