A+ A A-

Milioni hadžija danas na Arefatu

arefat-hadzijeViše od dva miliona hadžija pristiglih iz cijelog svijeta, koji se nalaze na hodočašću u Saudijskoj Arabiji, od jutros se okupljaju na svetom brdu Arefat u blizini Mekke gdje će ispuniti jedan u nizu „farzova“ (dužnost) obreda hadža.

Reporter agencije Anadolija s lica mjesta javio je da su saudijske vlasti angažirale 50 hiljada službenika policije, zdravstvenih ustanova i Ministarstva hadža, kako bi sveti muslimanski obred protekao u najboljem redu.

Snage sigurnosti ulažu velike napore kako bi obezbijedile prohodnost saobraćaja za pješake u pravcu Arefata, iako je u posljednje četiri godine za vrijeme hadža ovim pravcem zabranjen saobraćaj  za vozila, osim kola hitne pomoći. U okolini Arefata parkirano je preko milion vozila.

Prema neslužbenim informacijama, obredu hadža prisustvuje približno četiri miliona vjernika.

Okupljanje vjernika na brdu Arefat, u istoj bijeloj odjeći (ihramima), asocira na Sudnji dan kada će svi ljudi pred Uzvišenim Allahom odgovarati za svoja djela.

Molitvama i izražavanjem pokornosti jedinom Bogu kroz stajanje na Arefatu prisustvuje i oko četiri hiljade hadžija iz zemalja zapadnog Balkana.

(Anadolija)