A+ A A-

Mostar: Učenici osnovnih škola ukrasili nastupajući Bajram

U Mostaru su bajramski programi počeli sinoć (23.10) uspješno organiziranim koncertom učenika osnovnih škola. 

Bajramski koncert u povodu Kurban-bajrama i ove godine su shodno ranije utemeljenoj tradiciji organizirali Medžlis Islamske zajednice Mostar i B.Z.K. Preporod u saradnji sa osnovnim školama koje rade po federalnom nastavnom programu.

baj-kon-most-10-2012

U školskim horovima učešća je uzelo preko 130-tero djece a sala Narodnog pozorišta bila je premala da primi svu zainteresiranu publiku. Koncert je u potpunosti ispunio ciljeve organizatora jer su veseli dječiji glasovi svojim optimizmom  iznova usrećile građane Mostara. U programu je nastupilo 12 horova osnovnih škola: „Mustafa Ejubović - šejh Jujo“, „Mujaga Komadina“, IV O.Š., VI O.Š., O.Š. „Zalik“, O.Š. „Gnojnice“, O.Š. „Omer Maksumić“ iz Podveležja, O.Š. „Drežnica“, O.Š. „Vrapčići“, O.Š. „Bijelo polje“, centara za djecu i omladinu „Los rosales“, i po prvi put  mektebski hor Medžlisa IZ Mostar.

Pripreme za ovaj koncert sa nastavnicima muzičke kulture učenici su otpočeli početkom nastavne godine u koordinaciji sa Latifom Moćevićem koji je i dirigirao sinoćnjem koncertom. „S djecom je uvijek lijepo raditi, mnogo lakše već sa odraslim timovima. Imali smo svega nekoliko zajedničkih proba i stoga ne možemo očekivati posebno zavidan nivo interpretacije ilahija. Cilj ovog koncerta i jeste da djeca izgrade vlastiti osjećaj prema Bajramu i duhovnoj muzici Bošnjaka. U tom smislu ja sam izuzetno zadovoljan“, kazao nam je Latif Moćević. On ističe kako sličnih primjera da se na ovakav način ukaže puno povjerenje djeci u BiH nema te da je ovaj koncert na određen način svojevrsna satisfakcija općenito zapostavljenoj dječijoj muzici u našoj zemlji.  

Tokom koncerta proglašeni su i najuspješniji literarni i likovni radovi učenika  osnovnih škola.

(www.miz-mostar.com)