Promo banner

A+ A A-

Njegovanje uspomene na šehide je naša zajednička obaveza

U novootvorenoj Plavoj džamiji džemata Oraš Planje je u subotu 20. oktobra 2012.g.  poslije podne namaza proučen tradicionalni mevlud za šehide, a u povodu sjećanja na šehide i 20 godina uspješne odbrane i sloma agresorske ofanzive na ovaj kraj 18.10. 1992.g. za što su svoje živote dala petorica šehide – 3 iz ovog džemata i 2 iz Teslića.

Nakon selama i izraza dobrodošlice prisutnima, među kojima glavnom imamu Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašiću, glavnom imamu Medžlisa IZ-e Teslić Džeferu ef. Gračiću, hafizu Kenanu Musiću, predsjedniku IO Zehrudinu Kruški, novoizabranom općinskom načelniku Suadu Huskiću,  predsjedniku OPŠiPB  Tešanj Muhamedu Jahiću, predsjedniku JOB Tešanj Ademu Mahalbašiću džematski imam Suljo ef. Đedović prof., je naveo imena šehida i podsjetio na njihove časne  likove te naveo da su nakon učenja sure Ja'sin predstavnici džemata i MZ 18. 10. 2012. godine posjetili porodice šehida i uručili im skromne hedije. Potom je sve prisutne pozvao da se i učenjem Fatihe sjete šehida i prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića.

Kur'anske ajete učili su hafizi Nijaz ef. Malagić i Nermin ef. Ibrahimović, mevlud imami, a prigodne ilahije Hor Medžlisa IZ-e Tešanj.

mev-op-tes-10-2012-2

U svom obraćanju prisutnima glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić  je čestitao džematu i MZ Oraš Planje što na ovaj način čuvaju sjećanje na šehide i podsjetio da se svjedočenje vjere vrši na tri načina: riječima – šehadetom,  djelima i životima, a naši šehidi su to posvjedočili  na sva tri načina.

Muhammed a.s. je taj koji je utemeljio ovo što vi radite. On je prvi činio dovu – molio za šehide jer kako je sam rekao „Allah mi je naredio da za njih molim“ , a za koga Poslanik zamoli  taj je jedan od stanovnika Dženneta jer Allah dovu Poslaniku ne odbija, kazao je hafiz Kenan Musić koji je u svom obraćanju u nastavku naglasio da je njegovanje uspomene na šehide naša zajednička obaveza, a u podsjećanju na časni lik i djelo Poslanika naveo tri bitne karakteristike u odnosu na zajedničke obaveze: odanost, ozbiljnost i odgovornost. Mi se moramo učiti odanosti ljudima koji su nas „uvakufili“  - šehidima, ali i krajnjoj ozbiljnosti prema našoj budućnosti. Muhammed a.s. nas poučava i kaže: „Ako izabereš onoga za kojeg znaš da ima bolji od njega znaj da si izdao Allaha i Poslanika“. 

mev-op-tes-10-2012-1

Odgovornost je nešto što moramo tražiti jedni od drugih. Ovo ovdje što vi radite je jedna od najvećih naših odgovornosti  da -  šehadet, namaz, post, zekat, hadž, - emanet i ljubav prema islamu prenesete slijedećim generacijama i ako u tome uspijemo onda smo uspjeli u svojoj misiji, između ostalog je naglasio u svom obraćanju hafiz Kenan Musić.

Na kraju je dovu proučio glavni imam Medžlisa IZ-e Teslić Džafer ef. Gračić.

Sve dosadašnje mevlude zajedno su organizirali džemat i mjesna zajednica Oraš Planje, a ove godine im se pridružila i Organizacija šehida i poginulih boraca općine Tešanj.

(www.iz-tesanj.ba)