A+ A A-

Obilježeno 20 godina od otmice u Sjeverinu

stradanje-u-sjeverinuU Mioču, nedaleko od Priboja, u ponedjeljak 22. oktobra 2012. godine, odavanjem pošte, obilježeno je 20 godina od otmice i ubistva 17 Bošnjaka iz Sjeverina.

Na mjestu gdje su pripadnici srpske paravojne formacije Osvetnici, kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili autobus tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske i nakon legitimisanja izveli 15 muškaraca i jednu ženu danas je proučena dova i položeno cvijeće, a obilježavanje godišnjice otmice je nastavljeno komemoracijom u Domu kulture u Pruboju.

Skupu i pribojskom Domu kulture prisustvovali su članovi porodica žrtava, građani Priboja, visoki predstavnici Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa potpredsjednikom Mešihata Rešad ef. Plojovićem, predstavnici BKZ-a, BNV-a, narodni poslanici Emir Elfić i Kenan Hajdarević, predstavnici NVO koje se bore za zaštitu ljudskih prava, predstavnici političkih partija iz Priboja, a po prvi put na dvadesetogodišnjicu obilježavanja zločina u Sjeverinu prisustvovao je i predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović.

U svojem obraćanju svi prisutni su podsjetili na ovaj zločin, kao i na to da nakon dvadeset godina nisu pronađena tijela stradalih i da pravda prema članovima njihovih porodica nije zadovoljena.

Predsjednik Medžlisa IZ Priboj Enes ef. Svraka u ime organizatora je podsjetio da je u maju, dvadeset godina nakon zločina, obavljena dženaza za jednog stradalog, čije su kosti pronađene u jezeru Perućac, i upitao hoće li se čekati 340 godina da se tijela svih stradalih pronađu i ukopaju po islamskim propisima. On je kazao da su sve porodice okupljene oko jedne ideje i žele da se njihovi problemi riješe. On je podsjetio da je prije par godina inicirao ideju da se stradalima podigne spomen obilježje i da je Medžlis IZ u Priboju preuzeo korake da se realizuje ta ideja.

„Da bi se ovo postiglo potrebno je iznaći zemljište na kojem bi se spomen obilježje pravilo. Kroz aktivnosti oko iznalaženja lokacije i zemljišta došao sam do zaključka da Bošnjaci u Priboju, a samim tim i u Sjeverinu, još uvijek nisu oslobođeni straha i kad dođu do crte kad treba kazati da spreman sam, hoću onda se tu povlače.“ – rekao je Svraka i obavijestio prisutne da je iznađena potencijalna lokacija na zemljištu porodice rahmetli Ramiza Dekovića. 

Potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović je u svojem obraćanju podsjetio na mnoga stradanja Bošnjaka od Sjenice, preko Plava i Gusinja, limske doline pa do Srebrenici i istakao da je ponosan na Bošnjaka što pored tolikih stradanja u sebi ne gaje želju za osvetom.

„Porodice ovih žrtava ne traže ništa što je neostvarivo. Traže pravdu. Da se kaže istina, a nakon toga traže ravnopravan tretman za sebe. Ako mogu primati penziju, reparaciju, pomoć materijalne i bilo kakve druge prirode oni koji su činili razne zločine, pa zašto i kako da pomoć ne dobiju porodice koje su ni zbog čega izgubile svoje članove?“ – rekao je između ostalog Rešad efendija.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović je u svojem obraćanju najavio da će opština Priboj u suradnji sa Islamskom zajednicom pomoći u izgradnji spomen obilježja žrtvama.

„Opština Priboj će, na žalost, sa velikim zakašnjenjem, zajedno sa Islamskom zajednicom uraditi spomen obilježje otetim i likvidiranim građanima pribojske opštine. To je najmanje što možemo da uradimo za naše sugrađane Bošnjake, da im, iako mrtvim, omogućimo da žive tamo gdje su željeli“ - rekao je Rvović.

Oteti likvidirani bošnjački civili su 22. oktobra 1992. iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom u Priboj, autobusom preko teritorije Bosne i Hercegovine gdje su ih u Mioču zaustavili i nakon legitimisanja izveli iz autobusa „Osvetnici“. Kamionom su ih odvezli u Višegrad u motel "Vilina vlas" gdje su ih brutalno psihički i fizički zlostavljali a potom ih odveli na obalu Drine, gdje su ih strijeljali.

Ubijeni su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Midhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Djatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima Mevlida Koldžić, svi iz sela Sjeverin.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. osudio na po 20 godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, a Djorđa Ševića na 15 godina zatvora.

Nermin Gicić

(www.islamskazajednica.org