A+ A A-

Muftija Smajkić: Nećemo biti izdajice časnih ideala ni grobari svoga naroda

Javna tribina pod nazivom „Budućnost Bošnjaka u Gradu Mostaru nakon Odluke Ustavnog suda BiH“ održana sinoć (19.10.2012.g.) u Sali Narodnog pozorišta Mostar na kojoj su govorili predsjednik gradskog vijeća Murat Ćorić, Semir Drljević Lovac u ime temeljnih boračkih organizacija proisteklih iz A R BiH i mostarski muftija Seid ef. Smajkić na upečatljiv način potvrdila je opravdanu zabrinutost mostarskih Bošnjaka ali i jasno poručila da Mostar ne može biti Hrvatski stolni grad. Tribina je protekla bez valjane medijske pažnje. Ni jedan javni TRV servis, ni jedna dnevna novina koja svoj tiraž ostvaruje među Bošnjacima, nisu imali interesa (čitaj imali su zabranu) da prate ovaj sudbonosno važan događaj za Mostar i za Bosnu i Hercegovinu.  

(Ne) opravdan strah

U uvodnom izlaganju predsjednik gradskog vijeća Murat Ćorić  podsjetio je na hronološki slijed normativno pravnih dokumenta i sporazuma uređenja Grada Mostara, počevši od dvije agresije 1992.g. i 1993.g. od strane Vojske RS-a i JNA i od strane HVO-a i HV-a, preko Sporazuma o prekidu oružanih sukoba 10.1. 1994.g., Memoranduma Evropske unije od 10. 6. 1994. u kojem je Mostaru dodijeljen evropski upravitelj, Vašingtonskog sporazuma 18.3. 1994.g. do Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem je aneks o Mostaru postao njegov sastavni dio. „Mostar je bio raspuknut grad i evropski upravitelj Hans Košnik je pokušao povezati grad u civilizacijske okvire. Ovo dovoljno govori koliki je bio značaj Mostara u uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini.“, ustvrdio je Ćorić. On je također hronološkim slijedom komentirao i političke opstrukcije hrvatskog naroda u normaliziranju Mostara i zauzimanja dominirajućih političkih pozicija. „Aktivnosti Hrvata ne prestaju a sve sa ciljem da trajno osiguraju većinu, jer su silom protjerali Bošnjake a doveli neke druge kako bi ostvarili svoje ciljeve“, kazao je Ćorić.   On je optužio i predstavnike Međunarodne zajednice da su u tom smislu izlazili u susret hrvatskom političkom bloku, kojima su se pridružili i neke sudije iz ustavnog Suda BiH. Prema njegovim riječima cilj tih procesa bio je plansko iscrpljivanje i politički linč Bošnjaka koji će to prihvatiti kao činjenice.

Tribina-Pozicija-Bosnjaka-u-Mostaru-10-2012-1

„Ako bi se desilo to što traži Ustavni sud Bošnjacima Mostara bi se desio Stolac, Prijedor, Zvornik, Bijeljina, Doboj i ne bi mogli pokrenuti pitanje razmatranja neke tačke dnevnog reda a kamoli izglasati Odluku“, zaključio je Ćorić. On je ocijenio da strahovi za budućnost Mostara nisu opravdani samo ukoliko Bošnjaci budu jedinstveni.  Prema njegovim riječima jedino rješenje je vraćanje u okvire ravnopravnosti i principe Dejtonskog sporazuma, odnosno organizacija Mostara kao zajednice gradskih općina. 

Nama spočitavaju sjećanje na agresiju a plaše se Turaka

Semir Drljević Lovac prenoseći stavove organizacija proisteklih iz oslobodilačkog rata posebno je insistirao na političkom jedinstvu i kompromisu probosanskih stranaka. Svi oni, bez obzira na politički kapacitet treba da se zalažu za ravnopravnost svih naroda u gradu Mostaru. „ Međunarodna zajednica ne bi trebala nametati svoja rješenja koja bi značila dominaciju jednog naroda na drugim“, kazao je Drljević. On se posebno osvrnuo na tendencioznu hrvatsku propagandu koja više liči na likovanje i proslavljanje kao da je Mostar već hrvatski stolni grad. Drljević je na svojstven način prokomentirao i pismo hrvatskih vijećnika u gradskom vijeću Mostara koji su uz svoje zahtjeve Španskoj ambasadi izrazili i strah od utjecaja Turske politike jer su „Hrvati trpili turski zulum“. „U isto vrijeme od nas traže da zaboravimo šta je bilo prije dvadeset godina a pozivaju se na nešto što je bilo prije 500 godina. To nije normalno“, kazao je Drljević. On je posebno podcrtao kako boračka udruženja ne daju podršku niti jednoj političkoj partiji već patriotskoj politici a jedini njihov legitimitet imat će Klub Bošnjaka u gradskom vijeću Mostara.  

Hrvati grade svoj identitet osporavajući identitet drugima

„Ova tema je sudbinsko pitanje za nas kao pojedince i za nas kao kolektiv, naravno  ne samo nas kao Bošnjaka već i pitanje svih građana Mostara“, na početku svog obraćanja istako je muftija Smajkić.  On je inicijativu hrvatskih političara o utemeljenju Mostara kao hrvatskog stolnog grada nazvao pravom drskošću, jer nakon rušenja, progona, logora, etničkog čišćenja bez imalo griže savjesti nastoje ostvariti svoje ciljeve. „U tome im ide na ruku lukavi scenarij OHR-a da instrumentalizacijom Ustavnog suda provede  volju hrvatskog naroda isto onako kako je to učinio 1994.g. na štetu Bošnjaka“, rekao je muftija. Način na koji su Hrvati Mostara postali većina u ovom gradu muftija je poredio sa Izraelskim modelom naseljavanja okupiranih teritorija. „Ostvarili su eliminaciju Bošnjaka sa Univerziteta, iz bolnice, sa stadiona iz domova kulture i nazvali svojim. Oni neće da dijele vlast. Zna se ko je kočio implementaciju Ešdaunovog statuta. Njihov zahtjevi se ni u čemu nisu primijenili od 1990/91 do danas. Bliža povijest nas upozorava o nakaradnoj i štetnoj politici ove ideološke matrice i zloupotrebi vlasti na ovim prostorima. Zna se uloga NDH u Drugom svjetskom ratu. Znamo svi kako je 1992.g. došlo do predaje vlasti HVO-u, i ono što je slijedilo poslije“, kazao je muftija. Muftija je ponovio više puta tokom svog izlaganja  kako Bošnjaci neće pristati na podređen i diskriminirajući položaj u Mostaru. Muftija je otvoreno optužio predstavnike hrvatske politike kako već dvadeset godina čine nasilje nad Mostarom. „Ovdje Hrvati grade svoj identitet osporavajući identitet drugima. Mi smo mogli imati Islamski kulturni centar ali oni to ne dozvoljavaju. Oni žele da nama određuju mjeru. Stoga se ne smije dozvoliti takvo anticivilizacijsko ponašanje koje prelazi granice pristojnosti. Ono što nam se sada nudi mogli smo prihvatiti bez žrtava i stradanja. To bi bila izdaja ideala za koje se borio naš narod. Nećemo biti izdajice časnih ideala ni grobari svoga naroda i države Bosne i Hercegovine jer bez Mostara, kakav je bio, ni Bosna i Hercegovina ne bi bila ono što je bila.“poručio je muftija Smajkić.

Vrlo zainteresirani posjetioci nakon izlaganja uvodničara svojim pitanjima, konstatacijama i sugestijama su, premda su neki od njih imali i oštre kritike na račun bošnjačke politike,  jednoglasno potvrdili zabrinutost za budućnost Mostara i na taj način značajno dodatno obavezali sve pregovarače o budućnosti Mostara na ozbiljnost i istrajnost. 

H. Eminović