A+ A A-

Ključ: Radovi na obnovi džamije u Tićevićima

U četvrtak 10. oktobra 2012. godine povodom izvođenja radova na pokrivanju stare džamije u Tićevićima, u džematu Velagići-Pudin Han, Medžlis IZ-e Ključ, organizovano je učenje dove za hairli posao sanacije džamije, kojeg namjeravaju  realizirati džematlije pomenutog džemata.

Svečanosti su prisustvovali muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić, gl. imam Medžlisa IZ-e Ključ prof. Ermin ef. Vučkić, Atif ef. Vučkić, džematski imam, kao i nekoliko imama sa područja Ključa i drugih medžlisa Banjalučkog muftijstva, arhitekt gosp. Asim Egrlić i džematlije.

dzamija-ticevici-10-2012-3

Prije učenja dove, prisutnima se obratio Atif ef. Vučkić, džematski imam, koji je podsjetio prisutne da je džamija otvorena 1937. godine i da je zapaljena u protekloj agresiji na BiH. U svom govoru spomenuo je i imame koji su u njoj obavljali imamsku dužnost.

Nakon njegovog obraćanja, prisutnima se obratio Ermin ef. Vučkić koji je pohvalio inicijativu džematlija džemata Velagići-Pudin Han da uprkos tome što su nakon rata izgradili prelijepu džamiju na drugoj lokaciji, žele i džamiju u Tićevićima zaštititi od propadanja i zaborava i uveliko rade na njenoj sanaciji.

dzamija-ticevici-10-2012-2

Glavni imam je zatim blagajniku Džemata, Nerminu Deliću, uručio donaciju Medžlisa IZ-e Ključ u iznosu od =1000,00 KM kazavši da će Medžlis i u narednom periodu nastojati da pomogne ovaj i druge slične projekte u skladu sa svojim mogućnostima. 

Donaciju za ovaj projekat u iznosu od =200,00 KM, uručio je Mufid ef. Omerčić.

Prisutnima se zatim obratio muftija banjalučki prof. Edhem ef. Čamdžić koji je u svom govoru, pored brojnih savjeta, pohvalio džemat Velagići-Pudin Han, Atifa ef. Vučkića i Medžlis IZ-e Ključ.                   

Muftija je obećao i pomoć Muftijstva u skladu sa mogućnostima za realizaciju ovog projekta.

dzamija-ticevici-10-2012-1

Na kraju je, nakon proučenog ašereta, Muftija proučio Dovu i još jednom se zahvalio svima koji na bilo koji način pomažu ovaj i slične projekte.

Amel Spahić