Promo banner

A+ A A-

Ispraćaj bošnjačkih hadžija iz SAD-a: ’’Džemat sa Westerna’’ šalje svoje džematlije ’’na Istok’’

Naš najveći bošnjački džemat u Čikagu je džemat BICC, poznatiji kao ‘’Džemat na Westernu’’, koji je ovaj naziv dobio zbog istoimene ulice u ili na kojoj je smješten! ‘’Džemat na Westernu’’ broji preko 400 članova i preko 155 upisanih polaznika mektebske pouke. Imamsku dužnost u ovom džematu obavlja novopridošli imam, hfz. Muriz ef. Mešić, koji je u toku svog četveromjesečnog rada uspio organizovati nekoliko značajnih projeketa i aktivnosti u ovom džematu: po prvi puta u Americi u jednom našem džematu je učena hafiska mukabela tokom ramazana, organizovao je stipendiranje učača Kur’ana za ‘’Školu hifza u Čaršijskoj džamiji’’ u Zavidovićima, džemat kojeg on vodi pružio je podršku snimanju filma ‘’Genocid u Prijedoru’’, potmogao rad ‘’Staračkog doma u Goraždu’’ itd.

hadzije-amerika-10-2012-1

Međutim, ovih dana u džematu BICC je posebna radost,  jer ovaj džemat ‘’sa Westerna’’ šalje svoje džematlije ‘’na Istok’’! Tačnije, dvanaest (12) džematlija ovog džemata ove godine odlazi na hadždž, ako Bog da. Tim povodom u ‘’Džematu na Westernu’’ 6. i 7. oktobra organizovan je ‘’Vikend o hadždžu’’! U okviru ovog vikenda u subotu je održan ‘’Seminar o hadždžu’’ na kojem je budućim hadžijama govorio cijenjeni džematlija ovog džemata, hadži prof. dr. Mehmed Oručević.

hadzije-amerika-10-2012-3

Sutradan, u nedjelju, je proučena Ikrar dova za buduće hadžije na kojoj su prisustvovali svi imami Čikaga sa svojim džematlijama: Amir ef. Čauš – imam ICC u Northbrooku, dr. Senad ef. Agić – imam AIC, Rifet ef. Čehić – imam WBICC, Suvad ef. Čaušević – imam WKBICC. Bilo je ovo drugo zajedničko okupljanje svih imama Čikaga u džematu BICC nakon ‘’Tevhida za žrtve genocida u Podrinju i Srebrenici’’.

hadzije-amerika-10-2012-2

Ovo okupljanje imama i budućih hadžija, a na hadždž ove godine iz Čikaga odlazi dvadest i osam (28) džematlija iz naših džemata, pokazuje da Čikago ponovo ‘’diše punim plućima’’. Nadamo se da će se naše buduće hadžije ‘’na Istoku’’ sjetiti dovom nas ‘’na Westernu’’, ako Bog da.

Elvedin Subašić