A+ A A-

Imami iz Bosanske Krupe uručili pomoć Srebreničanima

Bosansko-krupski imami su po drugi put u posjeti Srebrenici, sa namjerom da još jednom pomognu svoju braću i sestre, kojima je pomoć itekako potrebna, te svojom skromnom pomoći pokažu da daljina koja nas razdvaja nije razdvojila naša srca, da smo uz njih, kao i naše džematlije koji su se potrudili te svojim odzivom bili učesnici u ovoj hairli akciji.

imami-bos-krupa-sreb-10-2012

Imami iz Bosanske Krupe su pred mubarek ramazan imali humanu-akciju sakupljanja životnih namirnica, te ostalih vidova pomoći, novac, odjeća...itd, te su posjetili džemat Osmače u Srebrenici. Uvidjevši da nam braća i sestre žive težak i mukotrpan život, na rubu egzistencije, o kojima se vlast baš i ne brine, osim u periodima pred izbore kad treba plakat objesiti kojima se aludira na to čuveno: „Glasajte za mene“, odlučili smo da se još jednom organiziramo i još jednom učinimo ovaj gest.

Islamska zajednica se može pohvaliti i biti primjerom državi, jer kao što ime samo kaže, mi smo ISLAMSKA ZAJEDNICA, kojima je zasigurno stalo do svakog brata i sestre, u domovini i dijaspori, i ma gdje u svijetu bio.

Obećali smo da ćemo se vratiti u Srebrenicu, i donijeti pomoć braći i sestrama iz drugih džemata, a opet u skladu sa našim mogućnostima, što smo i učinili.

Pokrenuli smo akciju sakupljanja isključivo novčanih sredstava za pomoć Srebreničanima, u toku mjeseca Ramazana, u našim džamijama, sa našim džematlijama.

Odziv džematlija je bio pristojan, te smo 02. oktobra ove godine, bili u prilici da pomenutu akciju i realiziramo.

Delegaciju imama MIZ Bosanska Krupa čini li su: Fehim ef. Hodžić,-(imam džemata Mahmića Most, predsjednik Medžlisa); Husein ef. Sijamhodzić,-(imam džemata Tromeđa, član Izvršnog odbora); Muhamed ef. Begić,-(imam džemata Jezerski-Dijelovi, ispred Udruženja ilmijje).

U Srebrenici su nas dočekali Damir ef. Pestalić, glavni imam, te predsjednik Medžlisa kao i ostali uposlenici Medzlisa, ugostivši nas u svojim lijepim prostorijama.

Ishod ove akcije je bio pozitivan, na svestrano zadovoljstvo, sa ukupno 25 novčanih paketa. Od toga su tri paketa od po 520km, i 22 paketa od 100km. Ova tri paketa su namijenjena i uručena  porodicama sa posebnim potrebama, i većim problemima od ostalih, sa oboljelim članovima porodice, djecom kojima je potrebna posebna njega, i ovo je za te prilike malo ali je od srca svakako. I 22 paketa od po 100km, namijenjena za najugroženije džematlije iz svih 6 džemata MIZ Srebrenica, a to će glavni imam, sa svojim imamima realizirati u svojim džematima.

Na kraju smo izrazili želju, da se imami i džematlije, iz Srebrenice, organiziraju  te dođu u Bosansku Krupu, kako bi nas posjetili, te kako bismo ih ugostili, jer ova dva grada dijeli 400km razdaljine, i na karti kad se pogleda ustvari su sa dvije strane naše Bosne, ali naša srca su blizu, mi Srebrenicu volimo, suosjećamo sa njima u gubicima najbližih koji su pokopani u Potočarima, i za kojima se još traga. Krupa je po porušenosti među prva tri grada u Bosni, dakle jedna od najporušenijih izašla iz rata, dala je 503 šehida, i samo donekle možemo osjetiti bol Srebrenice.

Naši političari bi svakako trebali malo vise da se pozabave Srebrenicom, jer te ogromne žrtve genocida, taj impozantan broj stradalih je zadužio vlast da se brinu u onima koji su ostali u Srebrenici. A ono što neće ili ne može država, pozivamo da uradi naša bratska ljubav, pa svi koji pročitate ovaj članak, pokušajte se organizirati u doglednije vrijeme, te sakupiti pomoć, bilo u novcu ili namjernicama, odite u Srebrenicu, posjetite svoju braću i sestre, vidite kakvim životom živi taj dio naše duše, pomognite ih koliko možete u ime Boga!

Molimo Uzvišenog, Milostivog,Svemogućeg Allaha dž.š., da svoju milost spusti na sve nas, a posebno na narod Srebrenice, da dadne svako dobro svima nama, a opet posebno Srebreničanima.

Molimo boga da svakom onom ko je učestvovao u ovoj hairli akciji dadne svako dobro, i nagradi za njegov hizmet prema našoj braći i sestrama u Srebrenici... Amin! 

Muhamed Begić