Promo banner

A+ A A-

Podjela stipendija Humanitarnog fonda Gazi Husrev-beg

gazi-husrev-begova-medresaStipendije Humanitarnog fonda Gazi Husrev-beg, koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, će biti podijeljene u srijedu, 17.10.2012. godine, učenicima i studentima u BiH.

Podjela 140 stipendija će se obavit u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu sa početkom u 13:30 sati. Stipendije će učenicima i studentima uručiti upravnik Fonda, Omer ef. Sarajlić sa saradnicima i imamima iz Njemačke a svečanosti će prisustvovati i najviši predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Humanitarni fond Gazi Husrev-beg ove godine obilježava dvanaest godina rada i djelovanja na polju prikupljana stipendija učenicima i studentima kao i pomoći ugroženim kategorijama društva. 

Humanitarni fond Gazi Husrev-beg je osnovan u gradu Heilbronnu 23.10.2000. godine. Cilj ovog Humanitarnog fonda je bio da se uvežu naše humanitarne akcije kroz džemate i tako na jedan organiziran način što bolje i više pomogne onima koji su se obraćali za pomoć IZBuNj a to su bili: bolesnici, muhadžiri, ratni invalidi, šehidske porodice, povratnici, učenici i studenti koji nemaju mogućnost da se školuju, džemati u kojima je trebalo obnoviti porušene džamije itd. Ovog mjeseca je 12 godina od postojanja ovog fonda i 10 godina otkako organizirane su akcije kroz naše džemate "Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku". Pored svih kategorija ljudi koji su trebali našu pomoć i koji su se obraćali za pomoć, u granicama finansijskih mogućnosti u datom momentu su podržani i pomognuti, ali ova akcija "Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku" ima svoj kontinuitet već 10 godina, veliki rezultat i uspjeh, veliku podršku naših džemata IZBNJ-e i na kraju - akcija po kojoj je Humanitarni fond "GH" postao prepoznatljiv kako kod naših džematlija i džemata u Njemačkoj tako i u BiH i Sandžaku. Fond je počeo sa 14 stipendija 2001 god. koje su iz Humanitarnog fonda "GH" podijeljene po našim medresama, da bi već 2002. godine organizirano kroz naše džemate sakupili 81,5 stipendiju a podijelili te godine ukupno 105 stipendija. Sa ovom godinom obrađeno je 3.507 molbi od studenata i učenika, a podijeljeno je 1.460 stipendija po 500,-€ za jednogodišnje školovanje što je jednako sumi od 730.000,-€ (u KM to je oko 1.450.000,-KM). S obzirom da neke stipendije od 500,-€ dijelimo na 250,-€ kako bi što više učenika i studenata pomogli i obuhvatili ovom našom pomoći, za ovih 10 godina njih oko 2000 učenika i studenata primilo stipendiju iz ovog fonda.