A+ A A-

IRGC: Prije 100 godina nad Bošnjacima i Albancima je izvršen genocid

irgc-logoPovodom sto godina od genocida nad  Bošnjacima i Albancima na području Plava i Gusinja, Institut za istraživanje genocida Kanada (u daljem tekstu IGK) izdaje: 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST 

Mnogobrojni relevantni izvori različite provenijencije, respektabilnih naučno-istraživačkih institucija u svijetu pouzdano ukazuju da je prije stotinu godina nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja počinjen genocid od strane crnogorske kraljevske vojske. Prema do sada raspoloživim naučno -  istraživačkim podacima tada je na najbrutalniji način ubijeno preko hiljadu Bošnjaka i Albanaca, svih starosnih dobi, a pokršteno je 12.500 muslimana, te raseljeno više hiljada. 

Riječ je o zločinima koji su nastali na temeljima genocidne politike, velikodržavnog projekta, zločinačkog poduhvata, nacionalističkog pokreta, agresivne i genocidne strategije države Crne Gore. Imajući u vidu odredbe Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a na osnovu do sada utvrđenih naučno -  istraživačkih podataka od strane respektabilnih svjetskih naučno-istraživačkih institucija, neophodno je, radi historijske istine o zločinu genocida i radi pravde za potomke žrtava genocida, podsjetiti na bitne činjenice utvrđene na osnovu izvorne i relevantne naučno-istraživačke dokumentacije.

Organizovani, sistematski plan istrebljenja Bošnjaka i Albanaca na području Plava i Gusinja ima genocidni karakter zbog: 

1.Sistematskog, organizovanog i planskog gaženja osnovnih ljudskih prava i sloboda definisanih članom 2. Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, kao što su: ubistvo pripadnika naroda, uzrokovanje teških tjelesnih ili mentalnih povreda pripadnika naroda, namjerno podvrgavanje pripadnika naroda takvim životnim uslovima koji dovode do njihovog potpunog ili djelimičnog fizičkog uništenja.

2.Planskog, organizovanog i sistematskog, totalnog obespravljenja i namjernog materijalnog osiromašenja.  

3.Potpunog, planskog, sistematskog negiranja pravnog položaja prema državnim institucijama u Crnoj Gori. 

4.Potpunog, sistematskog, planskog vjerskog obespravljivanja, nasilnog pokrštavanja i ugušivanja svih vjerskih obilježja. Prije pokrštavanja izvršeno i masovno strijeljanje pripadnika muslimanske vjeroispovijesti. Strijeljanje je vršeno da bi se muslimanski narod prisilio da, navodno, dobrovoljno pređe u pravoslavnu vjeru. Strijeljano je oko 7% ukupnog muslimanskog stanovništva. Prilikom pokrštavanja izmijenjena su imena pokrštenim, zabranjeni svi islamski običaji i nošnja, uveden pravoslavni post i običaj, zatvorene sve džamije, mektebi i ruždije. Katoličko stanovništvo takođe je bilo žrtva pokrštavanja - krštenje sa tri prsta, pri čemu su ostala dva bila odsijecana. 

5.Organizovanog, planskog, sistematskog nasilja u nacionalnom, historijskom, tradicijskom i kulturnom životu. Vještačkim i nasilnim metodama pokušavali su se izbrisati multinacionalne, multivjerske i multikulturne razlike, koje su imale obilježja genocidnih pojava. 

6.Organizovane, planske,i sistematske  srbizacije Bošnjaka i Albanaca. 

IKG osuđuje genocid nad  Bošnjacima i Albancima na području Plava i Gusinja, izvršen od tadašnjih državnih organi Crne Gore. 

IGK Izražava suosjećanje sa porodicama i potomcima žrtava genocida nad Bošnjacima i Albancima na području Plava i Gusinja. 

IGK podržava nastojanja Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i drugih svjetskih naučno-istraživačkih institucija da se o stradanju Bošnjaka i Albanaca Plava i Gusinja svijetu predoče sve naučno-istraživačke, historijske činjenice, istraže i rasvijetle svi događaji i akteri i prestane sa ignoriranjem zločina genocida vrijeđanjem porodica žrtava. 

IGK Pruža podršku organizatorima i učesnicima komemorativnog skupa u New Yorku, najavljenog za 13. oktobar 2012. godine, koji organiziraju Bošnjaci i Albanci iz Plava i Gusinja, potomci žrtava genocida, kako bi odali dužno poštovanje žrtvama. 

IGK kao naučno – istraživačka institucija se bori za istinu, pravdu, mir i pomirenje te da za suživot i toleranciju, koje se jedino mogu postići istinom o zločinima i pravdom za žrtve zločina. 

prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada