A+ A A-

Posjete Muftijstvu banjalučkom

Delegacija od šest novinara HELSINGIN SANOMAT iz Republike Finske posjetila je 10. 10. 2012. godine Muftijstvo banjalučko. Delegaciju je primio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić zajedno sa šefom projekta obnove Ferhadije džamije dr. Muhamedom Hamidovićem i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasimom Mujičićem. Tom prilikom, navedena delegacija, na gradilištu Ferhadije, detaljno je upoznata sa tokom obnove Ferhadije i specifičnostima koje zahtjava projekat kakav je Ferhadija.

ferhadija-posjeta

Muftija je u svom kraćem obraćanju, pored zahvale na posjeti, nešto više kazao o značaju obnove Ferhadije s posebnim osvrtom na događaje koje je historija zabilježila, a koji su počeli iz Ferhadije, što ima veliki značaj na promoviranju dijaloga, otvorenosti, suživota i tolerancije, kako na ovim prostorima, tako i šire.

Prof. dr. Muhamed Hamidović je također, pored zahvale na posjeti, navedenoj delegaciji govorio o načinu obnove, rekonstrukcije Ferhadije s posebnim akcentom da su pri obnovi stalno primjenjivani svjetski standardi i standardi koje zahtjeva UNESCO, uz stručna objašnjenja na licu mjesta.

Glavni imam iz Dizeldorfa posjetio banjalučkog muftiju

Glavni imam iz Dizeldorfa prof. Kemal ef. Crnac posjetio je 09. 10. 2012. godine banjalučkog muftiju Edhem ef. Čamdžića i predsjednika Medžlisa IZ-ce Banja Luka Kasima Mujičića te u prisustvu glavnog imama Zejnil ef. Latifovića u Bosanskoj Gradišci i novinara IIN „Preporoda“ Bajram ef. Perve, uručio posljednju ratu ukupljenog novca za Ferhadiju, koji je sakupljao od vrijednih džematlija. Ovim je zaokružio bojku od sto (100) darovatelja- prijatelja Ferhadije.

ferhadija-posjeta-2

Muftija i predsjednik su se najsrdačnije zahvalili uz molbu Svemogućem da Kemal ef. i darovatelje obilato nagradi. AMIN!