A+ A A-

Dan otvorenog mekteba u Donjoj Mahali

U mektebu možete dobiti samo jednu ocjenu, a to je petica

Medžlis Islamske zajednice Mostar i Osnovna škola „Mujaga Komadina“ danas (10.10.2012.g. ) organizirali su Dan otvorenog mekteba u džematu Donja Mahala. U jednodnevnom radu nekoliko najzanimljivijih programa o radu mektaba i njegovim mogućnostima učenicima ove mostarske škole predočio je Džafer ef. Alić, direktor medžlisovih dječijih vrtića. Rad mekteba i dosadašnje rezultate u Donjoj Mahali predstavio je džematski imam Jusuf ef. Kafadar. „U Mektebu vi ste najbitniji, zato vas danas želim naučiti prvo pravilo kojeg se ovdje pridržavamo. Ovdje je najvažnije da se lijepo družimo i da naučimo samo ono što će nam koristiti u životu. Većinu vas ja lično poznajem. Često se susrećemo na ulici, lijepo se poselamimo. I vi znate da ću vam uvijek rado pomoći u svemu onome za što me smatarte kompetentnim. Stoga su vam vrata našeg mekteba uvijek otvorena.“, poručio je ef. Kafadar.

dan-mekteba-d

Koliko je važno pohađanje mektepske nastave istakao je i direktor Osnovne škole „Mujaga Komadina“ Semir Šejtanić. On smatra da je se u posljednje vrijeme nastavnim planovima i programima iz naših škola sve više potiskuje odgoj, tako da je uloga mekteba za muslimansku djecu od velikog značaja, jer djeca na taj način djeca imaju priliku formirati svoj duhovni identitet. „Ovu aktivnost Medžlisa IZ smatram izuzetno vrijednom i zaslužuje svaku pohvalu. Jer čovjek se najčešće plaši onoga što ne poznaje. Na ovaj način im se otvaraju vrata da sami vide i osjete ovu divnu atmosferu koju osmišljavaju mostarski imami“, zaključio je Šejtanić.  

Učenicime Osnovne škole „Mujaga Komadina“ svoja isksutva iz mekteba u Donjoj Mahali je prenio i Mirza Bašić, učenik prvog razreda Karađoz-begove medrese. Mirza je iz svog iskustva posebno naglasio:„U mekebu nikada ne možete dobiti jedan. U mektebu možete dobiti smao jednu ocjenu, a to je petica. Kad ne naučite lekciju možete slobodno doći i efendija će vam dati peticu. U mekteb možete doći da se samo družite, ne možete ništa loše naučiti. Vidite danas puno lopova. Oni nisu išli u mekteb i zato kradu i psuju. A ako učite i ako se po tome ponašate onda će vas svi voljeti. Na ulici će vam govoriti kako ste fini, odgojeni, pametni“.

dan-mekteba-d2

A da je mektepska nastava u Donjoj Mahali na zavidnom nivou svjedoče brojni rezultati koje su do sada ostvarili. Posebno vrijedno je istaknuti odnos i brigu džematskog odbora prema mektebu. Do sada su organizirali niz samostalnih ekskurzija, programa i događaja.