Promo banner

A+ A A-

Video: Protest „Stop nevjeronauci i nevjeroučiteljima“

 protest-pazarŠtab za zaštitu prava vjeroučitelja i očuvanje Islamske vjeronauke organizovao je u utorak 9. oktobra 2012. godine protest sa ciljem zaštite prava vjeroučitelja i odbrane Islamske vjeronauke.

Početkom ove školske godine, na prijedlog Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja nezakonito je isključilo iz procesa vjerske nastave još 21 vjeroučitelj, čime je ukupan broj istjeranih vjeroučitelja iz škola od 2008. do danas dostigao 92.

Shodno pomenutom, islamska vjeronauka kao projekat, sa stanovišta Islamske zajednice, smatra se ugašenim od strane režima, a ono što se danas nudi kao islamska vjeronauka smatra se trovanjem djece, krivovjerstvom i ubijanjem njihovog dostojanstva, što u krajnjem ima za cilj asimilaciju i pokrštavanje djece ili pripremu za novi genocid. Zbog ovakvih odluka Kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama Vijeće za fetve je donijelo Fetvu o pohađanju islamske vjeronauke u osnovnim i srednjim školama Republike Srbije, formiran je Štab za zaštitu prava vjeroučitelja i očuvanje Islamske vjeronauke, a kao legitiman vid borbe za zaštitu prava organizovan je i protest.

Veliki broj građana, učenika i njihovih roditelja kao i vjeroučitelja i uposlenika u Islamskoj zajednici okupio se na Trgu Gazi Isa-bega. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo „Stop nevjeronauci i nevjeroučitelima“, „Vratite nam naša vjerska prava“ i „Vratite nam islamsku vjeronauku“.

Kolona je uz tekbire krenula sa Trga do zgrade Gradske uprave gdje su se sa stepeništa Gradske uprave obratili vjeroučitelj Enes Ibrović i koordinatora Štaba, potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović.

Enes Ibrović je rekao da su se okupili kako bi podigli glas protiv kršenja prava muslimana i protiv diskriminacije.

„Dižemo glas na ovakav način zato što su nam sva vrata zatvorena. Napad na vjeronauku i vjeroučitelje nije napad samo na njih već je to napad na sve muslimane. Sada trebamo ustati i boriti se da ostvarimo prava.“ – rekao je između ostalog Ibrović.

On je kazao da je nepravda učinjena prema svim muslimanima, vjeronauci, vjeroučiteljima i Islamskoj zajednici ali je istakao da je ponosan na sve vjeroučitelje koje nisu uspjeli da zaplaše i da potkupe.

„Želim da poručim da mi nikada nećemo priznati nelegalne predstavnike ma kako se oni zvali, niti ćemo priznati njihov nelegalnu zajednicu pa makar umrli od gladi. Naša druga majka je Islamska zajednica u Srbiji zato oni koji su izašli iz naše zajednice, iz krila svoje majke, oni su prekršili Allahovu naredbu.“ – rekao je Ibrović.

On je poručio vlastima države da prestanu sa kršenjem prava muslimana i da počnu da poštuju Ustav Republike Srbije i pozvao je pripadnike nelegalne zajednice da se vrate u krilo majke, Islamske zajednice u Srbiji.

Koordinatora Štaba, potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović rekao je da je Enes ef. Ibrović jedan od vjeroučitelja koji je istjeran sa posla i koji je imao još mnogo čega reći, kao i svi drugi istjerani vjeroučitelji.

„Mi smo se u zadnjih pet godina okupljali mnogo puta, a povodi su bili časni i ticali su se odbrane Islamske zajednice, vakufa, FIS-a. Danas smo  se okupili sa istim ciljem i namjerom da branimo islamsku vjeronauku.“ – rekao je efendija Plojović.

On je kazao da su napadi i agresija na Islamsku zajednicu krenuli iz zgrade Gradske uprave dok je ona bila crvene boje i da su vladajuće strukture u gradu svojim djelovanjem i posljednjom koalicijom pokazale da su sudjelovale u projektu agresije na Islamsku zajednicu.

„Jedni su trebali napadati, a drugi glumiti prijatelje i onda ortački dijeliti plijen. Ovdje smo danas da ovako javno i jasno kažemo dosta više. Dokle više ponižavanje ovoga naroda? Dokle više skrnavljenja i prodaje onoga što se ne smije skrnaviti i prodavati. Prodali ste ono što ste mogli, ali shvatite ne možete prodati vjeru, džamiju, Medresu, fakultete, vakufe. To nije trgovačka roba.“ – rekao je efendija Plojović.

On je podsjetio na serijal Insajder na televiziji B92 gdje se emituje emisija „Patriotska pljačka Srbije“ i rekao je:

„Zamislite kakva se patriotska pljačka obavila ovdje u Sandžaku od strane „naših“ patriota koji se ovome narodu prodaju 20 godina kao patriote a imaju više radnog staža na ministarskim foteljama nego što svako od nas u ovom gradu ima radnog staža na bilo kojem mjestu. Zato pozivamo one državne organe kojima je cilj obračun sa organizovanim kriminalom da obrate pažnju na Sandžak.“ – rekao je Plojović.

On je pozvao  državne organe da zaustave nezakonito ponašanje prema Islamskoj zajednici i prema islamskoj vjeronauci.

„Pozivamo ih da ne dozvole da se brutalno krše prva od strane ministarstva prosvjete i kancelarije za odnose sa vjerskim zajednicama. Ovo je naš prvi protest i dostojanstveno ga obavljamo. Ovo je prvi protest ali nije zadnji. On je miran i dostojanstven ali nas nemojte pritiskati i dovoditi u pitanje računajući da ćemo se zaustaviti na ovome. Nećemo se zaustaviti sve dok ne ostvarimo naša prava koja nam Ustav i brojni zakoni garantuju, a to je potpuna sloboda muslimana u ovoj državi, potpuna autonomnost Islamske zajednice da stvari koje se tiču islama uređuje shodno normativnim aktima Islamske zajednice. Naše strpljenje još traje. Mi smo kao muslimani opredijeljeni da mirnim putem  tražimo naša prava. Nemojte nas tjerati na radikalizaciju.“ – rekao je efendija Plojović.

On je pozvao prisutne da od Gradske uprave prošetaju do Školske uprave gdje će delegacija vjeroučitelja obavjestiti načelnika školske uprave o nepravdi koja se čini prema Islamskoj vjeronauci. Ispred Školske uprave Rešad ef. Plojović je izjavio sljedeće:

„Bili smo do načelnikove kancelarije i nismo ga našli. Kažu da je izašao ali mu poručujemo da ćemo se mi ponovo vratiti ako budemo na to primorani. Ovo potvrđuje da je i Školska uprava u Novom Pazaru saučesnik u diskriminaciji koju sprovodi ministarstvo prosvjete.“

Na kraju je efendija Plojović pozvao prisutne da se mirno i bez incidenata raziđu kućama.

(http://www.islamskazajednica.org)