A+ A A-

Promocija Sujutijeva “Itqana” na FIN

 itqan-plakatPrvi tom “Itqana”, sveobuhvatnog uvodnika u kur'anske nauke bit će promoviran u četvrtak, 11. oktobra 2012. godine, u 14.00 sati u Amfiteatru Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Autor “Itqana” je Dželaluddin es-Sujuti (1445.-1505.), veliki znanstvenik svoga doba u oblasti tefsira, hadisa, fikha, tesawwufa, jezika, veliki pjesnik i hroničar, obnovitelj znanja o vjeri i vjerskoj praksi u devetom stoljeću islama. Katib Čelebi u svom Katalogu znamenitih ličnosti iz 17. stoljeća, Sujutija sa šest stotina napisanih djela, uvrstava među deset najreferentnijih figura.

“Itqan”, sveobuhvatni uvodnik u kur'anske nauke izdvaja se svojom originalnošću i preglednošću i smatra se najpoznatijim Sujutijevim djelom. Sujuti je u ovom svom djelu i originalan autor i savršen kompilator koji se služi doslovno svime što je bilo vrijedno u višestoljetnom muslimanskom umovanju o Kur'anu te je zato njegov “Itqan”. prema Jane Dammen Mc Auliffe, „monumentalna sinteza kur'anskih nauka.

Sujutijev “Itqan” ima devet dijelova ili devet oblasti unutar kojih je Sujuti smjestio i razvrstao osamdeset „nauka“ Kur'ana. Nakon što je prof. dr. Enes Karić u izdanju El-Kalema 2009. godine objavio najobimniju studiju o Sujutiju i njegovom raskošnom opusu pod naslovom Dželaluddin Sujuti – Život i komentatorsko djelo, doc. dr. Almir Fatić započeo je svoje prevodilačke aktivnosti na “Itqanu” čiji prvi tom predajemo bh. čitalačkoj javnosti na promociji na kojoj će govoriti prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan FIN-a, prof. dr. Džemal Latić i prof. dr. Enes Karić, navodi se u obavijesti sa Fakulteta islamskih nauka.