A+ A A-

Mijanmar: Nastavlja se nasilje nad muslimanima Arakana

muslimani-mijanmara-3Mijanmarske vlasti nastavljaju progoniti Rohingya muslimane iz regije Arakan. To je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) potvrdila Thiri Shwesin Aung, čijeg su oca, inače obrazovanog čovjeka, mijanmarske vlasti nedavno uhapsile.

"Svakim danom se povećava broj uhapšenih Arakanaca. Neizvjesna je sudbina svih onih koje mijanmarske vlasti uhapse", rekla je ova žena.

Udruženje muslimanskih pravnika u Istanbulu organiziralo je Konferenciju za pomoć narodu Arakana. Između ostalih konferenciji je prisustvovao i Aung koja je novinarima AA opisla stanje u kojem se nalaze muslimane mijanmarske pokrajine Arakan.

Aung je rekla kako se stanje u Mijanmaru nimalo nije popravilo.

"Veći dio moje familije, osim majke i sestre, je uhapšen. U Arakanu se svakodnevno dešavaju ubistva, mučenja i hapšenja Rohingya muslimana", izjavio je Aung.

Nadalje, Aung dodaje kako se njegova kuća nalazi na mjestu stalnih nemira u tom dijelu svijeta.

U namjeri da zaštiti svoju porodicu obratila se UNHCR-u. Kako UNHCR nije uspio zaustaviti nasilje nad tamošnjim muslimanima, Aung je porodicu poslala u emigracioni centar.

Centar je odbio da zaštitit i iseli njenu porodicu te ih je poslao kući. U međuvremenu Rakhine budistisu napali i odveli članove njegove porodice.

Slične sudbine, kako je rekla, danas proživljavaju brojne porodice Rohingya muslimane.

(Anadolija)