A+ A A-

Ikrar dova za hadžije iz Bosanske Gradiške

U petak, 5. oktobra 2012. godine u džamiji Selimija u džematu Obradovac bilo je uistinu svečano raspoloženje svih džematlija, koji su prisustvovali zajedničkoj ikrar dovi za ovogodišnje hadžije sa područja Medžlisa IZ Bos. Gradiška.

Prije ikrar dove zajedno je obavljena džuma- namaz,  a hatib je bio Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki. U prepunoj džamiji u džematu Obradovac nakon džume namaza u prisustvu gostiju i imama započeo je program i ikrar dova za hadžije.

ikrar-dova-bos-grad-10-2012

Na početku programa prisutnima se obratio Armin ef. Duvnjak, koji je jedan od putnika za ovogodišnji hadž. Inače, ovaj imam je na nadavno održanom Savjetu muftijstva banjalučkog proglašen najuspješnijim muallimom za područje muftiluka u 2012. godini, stoga ga džemat Obradovac i Muftijstvo zajedno šalju na hadž. Armin ef. se zahvalio Allahu dž.š. na ovoj radosti odlasku na hadž, a svakako svojim džematlijama i Muftiji banjalučkom.

Zatim se obratio Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa. Nakon učenja ilahija od strane svih bosanskogradiških imama prisutnima se obratio Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki. U vrlo emotivnom govoru muftija je upoznao prisutne o blagodatima hadža i kurbana.
Kao specijalni gost Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH poselamio je prisutne te pohvalio angažman imama Armin ef. Duvnjaka, džemata Obradovac i Medžlisa. Muhamed ef. je slikovito govorio o hadžu kao petoj islamskoj dužnosti. Na vrlo zanimljiv način Muhamed ef. Salkić  je podsjetio na obrede hadža i nagradi za onoga koji obavi ovu dužnost. Na kraju je Rasim ef. Kadrić proučio ašere gdje je proučena ikrar dova za ovogodišnje hadžije, i to, Armin ef. Duvnjaka, Raifa Čirkića i Ibrahima Durakovića, koji ove godine putuje na hadž iz Austrije. Ovaj cjelokupan događan snimila je RTRS iz Banjaluke.

Učenjem dove hadžije su suznim očima izgovaranjem riječi ''Amin'' i zahvaljujući Allahu dž.š. željno iščekivali susret sa Kabom.

Načelnik opštine Bos. Gradiška posjetio džemat Obradovac

Kako je džemat Obradovac u proteklom periodu izvršio potpunu rekonstrukciju fasade na džamiji i krečenja u unutrašnjem dijelu džamije te uz pomoć aktuelnog načelnika asfaltirao cjelokupan prostor ispred dvorišta džamije,  isti dan ovaj džemat je posjetio načelnik opštine gosp. Nikola Kragulj. U društvu gostiju iz Islamske zajednice prisutnim su se obratili i javno pohvalili sve aktiviste oko uređenje kompleksa džamije.

Rekić Senad