A+ A A-

Čestitke muftiji Kavazoviću na izboru za reisu-l-ulemu

muftija-kavazovic-huseinMuftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću, povodom izbora na dužnost reisu-l-uleme, čestitke su uputili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Francuske.

Patrick Moon ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u čestitki ističe da je široka podrška unutar Islamske zajednice muftiji Kavazoviću demonstrirala jedinstvo Islamske zajednice i dala jasan mandat za nastavkom napora u promociji i jačanju religijskog života i institucija Bošnjaka muslimana u BiH i dalje unapređenje međuvjerskog dijaloga i komšijskih odnosa.

Također u čestitki se još jednom pozdravlja saradnja između Ambasade SAD i Tuzlanskog muftijstva i medrese, posebno u projektima obrazovnog karaktera kao što je učenje engleskog jezika i drugih edukativnih sadržaja. Ambasador Moon podsjeća na značajnu ulogu muftije tuzlanskog u povratku izbjeglica, rad sa drugim vjerskim zajednicama, te blisku saradnja oko Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima.

Ambasador SAD istaknuo je spremnost za nastavkom saradnje s Islamskom zajednicom u unapređenju dijaloga i poštovanja u pravcu mira, pravde i prosperiteta za sve ljude u BiH, regionu i šire.

Roland Gilles ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini čestitajući muftiji Kavazoviću izbor na dužnost reisu-l-uleme, naglasio je: „Posebno mi se dopala uloga moderatora i mudrost koji su okarakterisali Vaš rad na mjestu tuzlanskog muftije, a također Vaše angažovanje kao odgovor na brige, kako duhovne tako i svjetovne, stanovništva ove zemlje do koje nam je stalo.“

Boris Kelečević šef delegacije  Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Bosni i Hercegovini u čestitki je izrazio nadu da „ćemo u vama imati puno razumijevanje i potporu u našim kontinuiranim naporima u rješavanju jednog od gorućih humanitarnih problema – rasvjetljavanje sudbine preostalih nestalih lica“.

Khalid Ad-Damigh direktor K. C. „Kralj Fahd“ i ataše za kulturu Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije čestitao je muftiji Kavazoviću izbor za reisu-l-ulemu, iskazujući uvjerenje u još plodniju i uspješniju buduću saradnju za dobrobit  naroda u Saudijskoj Arabiji i Bosni i Hercegovini.

Također, čestitku su uputili Kemal Ergun predsjednik islamskog udruženja „Milli Goruš“, Edhem Bakšić predsjednik Udruženja „Mladi muslimani“, Ćeman Nedžad predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Belgije i Bihorac Asmir koordinator Bošnjačke demokratske zajednice Luksemburg, Omladinski kulturni centar „Atis“, Humanitarna organizacija „Dirhem“ i Multimedijalni servis „Muslim-Media“ iz Sanskog Mosta, Džafer ef. Gračić glavni imam i Zukanović Mujo predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Teslić, Džematski odbor džemata Gornji Srebrenik.