Promo banner

A+ A A-

Seminar za imame Muftiluka zeničkog

U okviru redovnih aktivnosti na doedukaciji imama Ured muftije zeničkog organizirao je stručni seminar za imame na kojem je predstavljena knjiga Dželaluddina es-Sujutija ''Itqan – Sveobuhvatni uvodnik u kur'anske nauke'' koju je na bosanski jezik preveo doc. dr. Almir Fatić.

muze-seminar-imami-10-2012-1

Seminar za imame medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Doboj i Teslić održan je u Tešnju, u utorak 25. septembra, za imame Medžlisa IZ Zenica u srijedu 26. septembra, dok je seminar za imame medžlisa IZ Zavidovići, Žepče i Maglaj održan u Žepču, 02. oktobra 2012. godine.

Nakon pozdravne riječi glavnih imama, doc. dr. Almir Fatić imamima je predstavio djelo Dželaluddina es-Sujutija „Itqan – Sveobuhvatni uvodnik u kur’anske nauke“, ističući da je ovo djelo jedan od glavnih ili temeljnih izvora za uvođenje u ono što nazivamo kur’anskim naukama (‘ulumu-l-Kur’an) neophodnih za odgovorno razumijevanje i tumačenje Kur’ana.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi čestitao je doc. dr. Almiru Fatiću na odluci da prevede prvi tom Sujutijevog „Itqana“, preporučivši imamima da ovo naučno djelo uvrste u svoje biblioteke. Također, muftija je naglasio obavezu odgovornosti prema mektebskoj nastavi, a u kontekstu pojašnjavanja važnosti simbola, muftija je imamima skrenuo pažnju na obavezu poštivanja kodeksa pristojnog oblačenja.

Također, muftija je u svojoj besjedi tretirao i predstojeće lokalne izbore i popis stanovništva.

Nakon seminara za imame medžlisa IZ Tešanj, Doboj i Teslić, muftija zenički, u pratnji glavnih imama MIZ Tešanj i Doboj mr. Fuad ef. Omerbašića i mr. Bajro ef. Džafića i predsjednika IO MIZ Tešanj gosp. Zehrudina Kruške, posjetio je preduzeće „Koteks“ Tešanj, gdje se susreo sa vlasnikom ovog preduzeća h. Muharemom Sejdićem.

  • 0101