A+ A A-

U Zagrebu završeno 19. Europsko natjecanje učača Kur'ana a.š.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Svjetska organizacija za hifz iz Džidde (Saudijska Arabija) i Ministarstvo vakufa države Katar povodom 25. obljetnice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije organizirali su 19. Europsko natjecanje učača Kur'ana. Natjecanje je održano 28. i 29. rujna 2012. u molitvenim prostorima Islamskog centra u Zagrebu, a svečanost otvorenja upriličena je u četvrtak 27. rujna, poslije akšam namaza, u Kongresnoj dvorani „Hadži Salim Šabić“. 

19-tak-uc-kur-zag-09-2012-1

 

Svečanom otvorenju prisustvovali su mnogi ugledni gosti iz vjerskog, kulturnog i političkog života grada Zagreba i Hrvatske, kao i predstavnici diplomatskog kora iz muslimanskih/islamskih zemalja akreditiranih u Zagrebu. Prigodnim riječima prisutnima su se obratila četvorica govornika koji su, između ostaloga, podsjetili da je kamen temeljac Islamskog centra u Zagrebu postavljen 11. rujna 1981. godine, a svečano otvorenje uslijedilo je šest godina kasnije – 6. Rujna 1987. „Održavanjem tradicije natjecanja učača Kur'ana, povodom obljetnice svečanog otvorenja, Zagrebačka džamija je ostala vjerna samoj sebi i na taj način pokazala  da je dostojna islamske misije, te da je opravdala povjerenje onih koji su pomogli njezinu izgradnju“, rekao je kurra hafiz Aziz ef. Alili, glavni imam zagrebački.

Dr. med. Gzim Redžepi, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb, istaknuo je da je Zagrebačka džamija od početka prerasla okvire mjesne muslimanske zajednice i svojim vjerskim, društvenim i kulturno-prosvjetnim sadržajima postala jednim od najznačajnijih islamskih središta u Europi, te poveznica između novijih muslimanskih dijaspora na europskom zapadu i starosjedilačkog i tradicionalnog islama na europskom jugoistoku. „Obilježavajući 25. obljetnicu svečanog otvaranja Zagrebačke džamije, tradicionalnim organiziranjem natjecanja učača Kur'ana, Medžlis Islamske zajednice Zagreb obilježava i gradnju nečega što predstavlja sudbinsku vezu između islama i muslimana. Jer ova je džamija naš simbol, duša i svjedok, ona je naš život, naša radost i i najbolja potvrda naše vjerske i ljudske pripadnosti“, rekao je Redžepi.

Posebno zadovoljstvo izrazio je i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik: „Natjecanje učača Kur'ana je ne samo simbol Islamskog centra u Zagrebu, nego je i simbol zagrebačkog života, zagrebačkog civilizacijskog iskoraka i prijateljstva s našim prijateljima Bošnjacima. Ovo je ukras grada Zagreba i ja sam ponosan na to.“ Prof. dr. Aziz ef. Hasanović, zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, istaknuo je da se radi o jedinstvenoj manifestaciji u Europi. „Ova manifestacija je ravna svakoj Olimpijadi na europskoj razini s tim da Zagreb ima jednu prednost, a to je da olimpijadu i festival lijepog učenja Kur'ana, od svih europskih metropola, može organizirati samo Zagreb. To je naše zajedničko bogatstvo koje treba afirmirati i stalno promicati.“

Natjecanje je završeno u subotu, 29. rujna, proglašenjem pobjednika i tradicionalnim Velikim mevludom na bosanskom, albanskom i turskom jeziku, kojeg su izveli svi natjecatelji i muški pjevački zbor „Rejjan“ iz Sarajeva. Pobjednike je odredila Ocjenjivačka komisija sastavljena od šestorice hafiza: kr. hfz. Aziz Alili, predsjednik (Hrvatska), hfz. Mensur Malkić (BiH), kr. hfz. Khaled Darwicheh (Sirija), kr. hfz. Bargouth Abdullah Al-Muhib (Saudijska Arabija), kr. hfz. Selman Okomuş (Turska) i hfz. Bajram Ajeti (Makedonija). Pobjednici u pet natjecateljskih kategorija su: Redouan Ait Hassou – Nizozemska (Hifz cijelog Kur'ana), Davud Efendić – Behrambegova  medresa iz Tuzle, BiH (Hifz 15 džuzeva), Suad Godušević – Karađoz-begova medresa iz Mostara, BiH (Hifz 5 džuzeva), Hizir Özkök iz Turske (Tilawet – do 40 godina starosti) i Nermina Mujanović – Behram-begova medresa iz Tuzle, BiH (Tilawet medresa). Ukupni pobjednik 19. Europskog natjecanja učača Kur'ana je Redouan Ait Hassou, koji je pobijedio osvojivši čak 99 bodova od 100 mogućih u kategoriji Hifza cijelog Kur'ana. On je dobio nagradu (nagradno putovanje na umru i 500 eura) i plaketu „Hadži Fadil Fazlić“.

 Europskom natjecanju učača Kur'ana u Zagrebu posebnu težinu daju članovi Ocjenjivačke komisije, koji spadaju među najpoznatije kur'anske stručnjake u svijetu.

Veoma značajnu ulogu u proteklim godinama imao je rahmetli prof. dr. hafiz Fadil ef. Fazlić (1951.-2012.), profesor kiraeta i dawe na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i dugogodišnjeg predsjednika Ocjenjivačke komisije. Kao predsjedavajući zaslužan je što kod ocjenjivanja nije zabilježeno niti najmanje nesuglasje, a zahvaljujući i tome zagrebačko natjecanje tako visoko kotira među svjetskim natjecanjima. U znak sjećanja na neizbrisivi trag koji je ostavio, odlučeno je da od ove godine prva nagrada u kategoriji Hifza cijelog Kur'ana nosi njegovo ime. Osim toga, na svečanosti otvorenja prikazan je dokumentarni film u produkciji Islamske zajednice u Hrvatskoj o angažmanu hafiza Fazlića na dosadašnjim natjecanjima u Zagrebu.

Na 19. Europskom natjecanju učača Kur'ana sudjelovala su 74 natjecatelja iz čak 22 europske zemlje (Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Luksemburg, Makedonija, Nizozemska, Kosovo, Rusija, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska i Velika Britanija). Ovogodišnje natjecanje potvrdilo je visoke dostignute organizacijske standarde, na osnovu kojega je od Svjetske organizacije za hifz i Ministarstva vakufa Katara ocijenjeno kao najbolje organizirano Natjecanje učača Kur'ana u neislamskim zemljama. Trodnevnoj manifestaciji prisustvovalo je više od 4.000 posjetitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zadnjeg dana natjecanja svi prostori u Islamskom centru bili su prepuni, a parkirališta tijesna da prime sve autobuse i osobne automobile. Pobrojano je čak 35 autobusa s posjetiteljima iz BiH, većinom s vjernicima iz Cazinske krajine, od čega najviše iz Bužima.

Ismet Isaković

(www.islamska-zajednica.hr