Promo banner

A+ A A-

Akademija povodom nacionalnog praznika "Dana Bošnjaka Kosova"

U organizaciji Bošnjačkog savjeta Kosova, 29. septembra 2012. godine u Domu kulture u Prizrenu održana je Centralna svečana akademija povodom proslave nacionalnog praznika "Dana Bošnjaka Kosova".

dan-bosnjaka-kosovo-09-2012-1

Za nacionalni praznik 28. septembar je izabran jer je na taj dan 1993. godine na Drugom saboru Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca donijeta odluka o povratku historijskog imena Bošnjak i bosanskog jezika. Međunarodni je zato što su i Ujedinjeni narodi u svoj kalendar unijeli ovaj praznik kao Međunarodni dan Bošnjaka. Istovremeno to je "Dan Bošnjaka Kosova" prema Zakonu u službenim praznicima Republike Kosovo.

U ime Bošnjačkog savjeta Kosova, organizatora manifestacije, obratio se predsjedavajući, Isak Meta, a nakon njega uslijedila su obraćanja zvaničnih gostiju manifestacije.

Skupu se obratio glavni muftija IZ-e u Srbiji Muamer ef. Zukorlić. “Bošnjaci podignite glavu, jer na vašem čelu nema nijednog traga niti znaka za stid. Naprotiv, vaše čelo svjedoči da pripadate narodu i naciji čija sva kultura i tradicija odišu sa toliko humanizma i pozitivne energije da jedino što zaslužujete jeste da ponosno, dostojanstveno i slobodno hodite ovom božijom zemljom“, rekao je muftija Muamer ef. Zukorlić.

(www.islamskazajednica.org)