A+ A A-

GH biblioteka dobitnik Povelje za doprinos u očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan uručio je Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu „Povelju za doprinos u očuvanju kulturno - historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine“. Povelja je uručena  na svečanosti koja je održana u u petak, 28. 9. 2012. godine, u prepunoj sali Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH a koju  je u ime Biblioteke preuzeo direktor dr. Mustafa Jahić.

ghb-povelja-09-2012-1

 

U obrazloženju ministarstva navodi se da je Gazi Husrev-begova biblioteka ovo priznanje zaslužila zbog izuzetnog doprinosa u očuvanju, konzervaciji i direktnoj prezentaciji pokretnog bh. kulturno-historijskog naslijeđa. Svečanost dodjele ovog značajnog priznanja održana je u sklopu kulturne manifestacije 16. DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, s ciljem da se skrene pažnja na bogatstvo, značaj, stanje, zaštitu i čuvanje bh. pokretnih dobara kulturno-historijskog naslijeđa, kao važnog faktora identiteta i kontinuiteta naroda u BiH. Osim Gazi Husrev-begove biblioteke ovu nagradu su dobili i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Orijentalni institut u Sarajevu te gospodin Josip Pejaković.

Na kraju svečanosti prikazan je kraći dokumentarni film o Gazi Husrev-begovoj biblioteci, koji je prisutne podsjetio na značaj i raznovrsnost njenih bibliotečkih fondova.

ghb-povelja-09-2012-2

Napominjemo da je ovo četvrta nagrada Gazijinoj biblioteci nakon Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, Nagrade Fondacije za islamsko naslijeđe al-Furqān iz Londona i Povelje Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine  dr. Mustafi Jahiću, direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke.

Hamza Lavić