A+ A A-

Protestno pismo Zajednice bošnjačke dijaspore

zbd-logoZajednica bošnjačke dijaspore (ZBD) uputila je protestno pismo ministru obrazovanja Republike Srbije Žarku Obradoviću zbog niza diskriminacija koje  Ministarstvo obrazovanja čini prema pripadnicima bošnjačke zajednice. U pismu se kaže:

Ministarstvo prosvjete i nauke Republike Srbije već nekoliko godina diskriminira Bošnjake u ostvarenju njihovog zakonom stečenog prava da pohađaju nastavu na svom maternjem, bosanskom jeziku. Nema baš nikakvih osnova da se Bošnjacima ovo pravo uskrati, a to se od strane Republike Srbije čini bez ikakvih utemeljenih razloga.

Osim diskriminacije prava na obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku, bošnjačka djeca se u školama svake godine, 27. januara,  susreću sa problemom proslave pravoslavnog praznika "Dan Svetoga Save".

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je u nekoliko navrata upozoravala  na to da se bošnjačka djeca, od nekih nastavnika srpske nacionalnosti, zastrašivanjem primoravaju na proslavu onoga što nije u skladu sa baštinjenjem njihovog vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

I Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je također reagirao, upozoravajući da će se pritisci ove vrste morati procesuirati pred nadležnim državnim organima, kao i međunarodnim institucijama za ljudska prava. 

Ministar obrazovanja Republike Srbije Žarko Obradović se na postavljena pitanja od strane narodnog poslanika gosp. Emira Elfića o problemu odugovlačenja akreditacije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru,  uvođenju nastave na bosanskom jeziku u proces obrazovanja i  vraćanje vjeroučitelja Islamske vjeronauke na svoja radna mjesta ogradio od njihovog rješavanja iznalazeći nekakve neosnovane razloge, pokazujući očigledno pomanjkanje dobre volje da doprinese rješavanju ovih problema na efikasan  zakonit način.

Kulminaciju u kršenju vjerskih i nacionalnih prava i sloboda prema pripadnicima bošnjačke zajednice, predstavljalo je istjerivanje još 21 vjeroučitelja sa svojih radnih mjesta, čime se broj istjeranih vjeroučitelja Islamske vjeronauke popeo na 92.

Na mjesta istjeranih stručnih vjeroučitelja postavljeni su nestručni vjeroučitelji koji, po diktatu režima, bošnjačku djecu pripremaju na asimilaciju koja, uz prethodno spomenutu svetosavizaciju, ima za cilj da Bošnjake onesposobi do te mjere da se u slučaju novog isplaniranog genocida ne bi mogli odbraniti.

Vijeće za fetve Islamske zajednice u Srbiji je, iz svih nabrojanih razloga, bilo prinuđeno da izda fetvu kojom se vjernicima zabranjuje da svoju djecu šalju na vjeronauku kod ovakvih ''vjeroučitelja'' i istom im se fetvom naređuje da svoju djecu šalju na Islamsku vjeronauku u džamije i mektebe.

Zajednica bošnjačke dijaspore podržava fetvu koju je izdalo Vijeće za fetve Islamske zajednice u Srbiji i apeluje na sve pripadnike Islamske zajednice u Srbiji da je se pridržavaju.

Istovremeno, Zajednica bošnjačke dijaspore upućuje protestno pismo Ministarstvu obrazovanja Republike Srbije za zahtjevom da pod hitno zaustavi višestruku diskriminaciju prava pripadnika bošnjačke zajednice, te preduzme sve mjere da se ona eliminiše i pripadnicima bošnjačke zajednice u Srbiji vrate njihova Ustavom zagarantirana prava.

Zajednica bošnjačke dijaspore  će  o navedenim nepravdama i diskriminacijama obavijestiti sve međunarodne nadležne institucije, a Bošnjake Sjevernog dijela Sandžaka koji se nalaze u dijaspori poziva da, zbog ovakvog odnosa države prema njima,  bojkotuju obrazovne državne institucije  Republike Srbije, stoji u pismu koje je potpisao Mirsad Kuburović,  predsjednik  Zajednice bošnjačke dijaspore.