A+ A A-

Čestitke organa IZ

muftija-kavazovic-huseinMuftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću stižu i brojne čestitke organa i ustanova Islamske zajednice.

U čestitki Vjerskoprosvjetne službe Riajseta ističe se da je muftiju tuzlanskog „Uzvišeni Allah počastio izborom na najvišu, najčasniju i najodgovorniju funkciju koju Bošnjak može dobiti u islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini“, te upućuje dova da mu Allah dž. š. „olakša obavljanje ove dužnosti na dobrobit islama, muslimana, Islamske zajednice u BiH, naše domovine i cijelog Ummeta islama“.

Čestitka Vijeća glavnih imama Bošnjačke dijaspore

Senaid Kobilica, koordinator Vijeća glavnih imama bošnjačke dijaspore, u ime Vijeća je uputio čestitku novom reisu-l-ulemi u kojoj se kaže:

- Koristimo priliku da Vam od srca čestitamo na izboru za reisu-l-ulemu. Bošnjaci u dijaspori u Vama vide vrlo hrabrog, odlučnog i odanog lidera, koji će, kao i do sada, svojim radom i primjerom ulijevati nadu i sigurnost u bošnjački narod u i van Bosne i Hercegovine, posebno u ovome vrlo bremenitom vremenu. Prenoseći Vam čestitke i selame Bošnjaka izvan Bosne i Hercegovine, molimo Allaha dž.š. da bude stalno uz Vas u ovoj časnoj i odgovornoj misiji, navodi se an kraju čestitke Vijeća glavnih imama bošnjačke dijaspore.

Esad Memić u ime Predsjedništva Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji uputio je čestitku muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću u kojoj se kaže: „Zadovoljsvo nam je što Vam, u ime Islamske zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA), možemo uputiti najiskrenije čestitke na Vašem izboru za Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ubijeđeni smo da ćete, s obzirom na Vaše intelektualne i moralne kvalitete, te dokazani  patriotizam,   ovu najsvetiju dužnost među Bošnjacima muslimanima obavljati časno i za dobrobit svih nas, kao što ste to,  svojim dosadašnjim radom i pokazali,  nastavljajući tako putem kojim je išao Vaš prethodnik.

Ovom prilikom želimo odati počast i priznanje dr. Mustafi ef. Cerić, na potpunoj predanosti u 20-to godišnjoj misiji uzdizanja institucije Reisu-l-uleme, a posebno na podizanju svijesti i odnosa Bošnjaka na globalnoj sceni, kao i svijesti o genocidu koji je nad nama počinjen.

U ovim historijiskim trenucima za Bošnjake, sa Vama na čelu institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,  Islamska zajedninca Bošnjaka Austrije (IZBA) će dati nesebičnu podršku na jačanju i unapređenju IZ, te kroz naše jedinstvo i zajednicu očuvati svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet.

Molimo Allaha Uzvišenog da budete ponos svih nas i da Vam olakša Vašu misiju Reisu-l-uleme.

S poštovanjem i bratskim selamom.“

Također čestitku je uputio i hafiz Senad ef. Podojak, imam džemata Bošnjačko-austrijski kulturni centar „Džemat Wels“.