A+ A A-

Mostarski studenti u prvom bh. studentskom hotelu

Pred sami početak nove akademske godine užurbano se privode kraju svi prateći radovi na uređenju pristupnog puta novoizgrađenom Studentskom hotelu Mostar. Studentski hotel se nalazi na najpovoljnijoj lokaciji u Mostaru, podjednako blizu i jednom i drugom Univerzitetu, autobuskoj i željezničkoj stanici i svim, studentima važnim, raskrsnicama u gradu na Neretvi . Uređenje njegovog  enterijera menadžment ove ustanove u potpunosti je dovršio shodno visokim zahtjevima izvedbenog projekta. Bez sumnje ovaj studentski smještaj je na najzavidnijem nivou u cijeloj Bosni i Hercegovini i stoga se s pravom naziva studentskim hotelom.

dom-mostar-09-2012-1

Mostar je grad sa oko 30 000 studenta iz skoro svih dijelova naše zemlje ali i nekih gradova iz susjednih zemalja tako da je jedan od gorućih problema s kojim se suočavaju studenti adekvatan smještaj, ishrana i neophodni uvjeti za rad i učenje.

Novoizgrađeni Studentski hotel nudi usluge smještaja i boravka studentima u savremeno opremljenim jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Predviđeno je da studenti u svakoj sobi koriste zasebno kupatilo i toalet, priključak za kablovsku televiziju i internet.  Zgrada je opremljena najsavremenijim sistemom protiv-požarne zaštite, ventilacijskim sistemima i digitalnim sistemima grijanja i hlađenja.  
Studenski hotel nudit će jednodnevnu ishranu. Za kvalitetu hrane biće zaduženi  dokazani i provjereni kuhari. Kuhinja je opremljena prema evropskim hotelijerskim standardima. Menadžment ove ustanove, osim studentima koji će stanovati u ovom hotelu otvara mogućnost i svim drugim, njihovim kolegama i kolegicama, svim zainteresiranim osobama, koje, boraveći u Mostaru duži vremenski period, ili iz nekih drugih razloga, žele koristiti usluge kuhinje.  
Studentski hotel u svom programu rada nudi i korištenje vešeraja, čitaonica, biblioteka, multimedijalne sala, sale za rekreaciju, caffe slastičarnu itd.  
Cijeli objekat će biti pod video nadzorom te će sa sigurnosnog aspekta ispunjavati sve standarde kakve takva vrsta objekta zahtjeva.  Studentski hotel je već ušao u fazu certificiranja HACAPA i HALAL standarda, a poslovat će shodno zakonskim propisima BiH i pravilnicima usklađenim sa svim normativnim aktima sličnih ustanova u našoj zemlji, što na svojevrstan način govori s koliko se odgovornosti prišlo ovom historijskom projektu za grad Mostar. 

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli cijena mjesečne rate korištenja usluga ovog studentskog smještaja, u odnosu na opći ambijent u Mostaru, i u odnosu na kvalitet usluga bit će sasvim pogodna. Projekat Studentskog hotela Mostar, koji će djelovat kao samostalna ustanova,  realiziran je kao vakufski projekat Medžlisa Islamske zajednice Mostar u okviru djelatnosti agencije „Contact travel d.o.o.“

Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovaca studija izvodljivosti, s obzirom na turističku poziciju Mostara, predviđa da tokom ljetnog raspusta hotel bude korišten i u turističko – ugostiteljske svrhe, jer Mostar je sve više turistički grad i ima potrebu adekvatnog smještaja domaćih i stranih gostiju. „To je ideja koja će se još razvijati“, kaže Jelovac. O razlozima koji su posebno utjecali da se Medžlis IZ-e Mostar odluči na ovaj izazovni poduhvat Jelovac kaže: „ Od same ideje do realizacije projekta vodili smo računa prema svim društvenim okolnostima i potrebama u Mostaru. S jedne strane ova generacija je pred izazovom novog pogleda na vakufsku imovinu i na njeno funkcionalno usaglašavanje sa potrebama vremena, a s druge strana, ukazala se velika potreba da na odgovoran način pomognemo mladim generacijama u njihovom profesionalnom izrastanju i profiliranju.  U zbiru svih potreba koji će biti od koristi široj društvenoj zajednici  projekat Studentskog hotela se, prema odluci Izvršnog odbora, pokazao kao najprioritetniji. “ Kamen temeljac Studentskom hotlelu postavljen je 06. februara 2010. godine    

Menadžment Studentskog hotela, animacijom preko svoje facebook stranice i studentskih portala, već je udovoljio zahtjevima značajnog broja zainteresiranih studenata.  Prema našim saznanjima slobodnih mjesta još uvijek ima. Menadžment ne krije nadu da će im se obratiti i fondacije, ustanove i organizacije koje u svom programu rada imaju projekte stipendiranja studenata. Svi zainteresirani za korištenje bilo koje vrste usluga Studentskog hotela u Mostaru, ili za organizaciju jednokratnih projekata kao što su naučna istraživanja, naučni skupovi, višednevne konferencije mogu se obrati putem facebook stranice Studentski hotel Mostar kao i na telefon 062 723 467 ili na e-mail studentskihotel@yahoo.com

H.E.

  • h-1h-1