A+ A A-

Muftija Zukorlić primio delegaciju iz Amerike: Dijalog između muslimana i Zapada

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić primio je 26.09.2012. god. u Novom Pazaru vrhovnog sudiju države Njujork g-dina Frenka La Budu i predstavnika Pejs univerziteta prof. Sema Brejvermena.

mu-zuk-del-sad-09-2012-1

Tom prilikom razmijenjena su mišljenja o važnosti dijaloga između muslimana i Zapada u cilju boljeg razumijevanja i saradnje. U vezi sa tim Muftija je naglasio da se, nažalost, do sada u komunikaciji sa Zapadom u ime muslimana pojavljuju ili poltroni ili ekstremisti. Ni jedni ni drugi nisu stvarni predstavnici islama i muslimana. Zato je neophodno afirmisati one koji autentično predstavljaju islam i muslimane, koji vole i štite svoju vjeru i kulturu i koji nisu neprijatelji Evrope i Zapada.

Do sada su zapadni centri preferirali poltrone iz muslimanskog svijeta, što je izazvalo jačanje ekstremnih oblika mišljenja i ponašanja, a što često dovodi do nasilja.

Muftija se u razgovoru zahvalio g-dinu La Budi za dokazani prijateljski odnos prema Sandžaku i Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno uložiti više truda u promicanju istine o Sandžaku jer su se, nažalost, neki ljudi u Sandžaku i Beogradu pobrinuli da kriva slika o ovom prostoru ode u svijet.

(www.islamskazajednica.org