A+ A A-

Brojne čestitke muftiji tuzlanskom na izboru za reisu-l-ulemu

muftija-kavazovic-huseinMuftija tuzlanski dobio je brojne čestitke u povodu izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako od državnih i političkih subjekata tako i od različitih organizacija, udruženja i pojedinaca.

U čestitki koji je uputio Denis Bećirović zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ističe se uvjerenje da će muftija tuzlanski, obzirom na njegove intelektualne i moralne kvalitete, Islamsku zajednicu voditi na najbolji način na zadovoljstvo muslimana u Bosni i Hercegovini i van njenih granica te šire društvene zajednice.

Također čestitke su uputili Dragan Čović predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Mario Karamatić predsjednik Hrvatske seljačke stranke i Edin Osmančević predsjednik Stranke dijaspore Bosne i Hercegovine.

Jasmin Imamović načelnik Općine Tuzla i Mehmed Mustabašić načelnik Općine Maglaj čestitali su izbor za reisu-l-ulemu muftiji tuzlanskom, a u ime JP televizije Kantona Sarajevo čestitku je uputio direktor Konstantin Jovanović.

Zajednica bošnjačke dijaspore čestitajući muftiji Kavazoviću izbor za reisu-l-ulemu također je čestitala i svim pripadnicima Islamske zajednice, izražavajući uvjerenje da će Islamska zajednica uspješno nastaviti put kojim je išao njegov prethodnik reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. „U ovom historijskom trenutku pripadnici islamske vjeroispovijesti koji žive u domovini i dijaspori moraju ostati složni i jedinstveni, kako bi uspješno sačuvali svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet”, ističe se u čestitki.

Isto tako, čestitku je uputio web magazin Bošnjaci.Net iz Nju Jorka naglašavajući svoju spremnost da će, iako daleko od domovine Bosne i Hercegovine i Sandžaka, biti na raspolaganju izabranom reisu-l-ulemi u cilju napretka IZ, muslimana, Bošnjaka, BiH, Sandžaka i dijaspore. Učeći dovu za zdravlje muftije Kavazovića kako bi mogao snažno i ponosno voditi ka jedinstvu „naš narod u BiH, Sandžaku i dijaspori“, redakcija ovog portala odaje priznanje reisu-l-ulema dr. Mustafi Ceriću na uzdizanju institucije reisu-l-uleme, „posebno kada je u pitanju institucionalizacija i internacionalizacija muslimanskog, odnosno bošnjačkog i bosanskog pitanja, kao i zločina genocida koji je počinjen nad našim narodom“.

Udruženje studenata Bošnjaka u Medini čestitalo je muftiji Kavazoviću izbor na mjesto reisu-l-uleme sa željom da budete što uspješniji u obrazovanju i boljitku muslimana Bošnjaka.

Čestitke muftiji tuzlanskom također su uputili Ejup Ganić sa porodicom, Nedžad Rešidbegović direktor BH Telecoma, Aldin Dugonjić rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Hrvatskoj, predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Zenica don Anto Ledić, te dr. Hakija Đozić.