Promo banner

A+ A A-

Obraćanje muftije tuzlanskog nakon izbora za reisu-l-ulemu

muftija-kavazovic-husein-1Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović nakon što je izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u mandatnom periodu 2012-2019. godine obratio se članovima izbornog tijela i zahvalio na ukazanom povjerenju. Prenosimo cijelosti ovo obraćanje muftije tuzlanskog:

OBRAĆANJE

Husein-ef. Kavazovića, izabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH,

nakon proglašenja rezultata glasanja Izbornog tijela

Sarajevo, 23. septembar 2012.

 

 

Cijenjeni reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Ceriću,

Cijenjeni predsjedniče Izbornog tijela g. Safete Softiću,

Cijenjeno Predsjedništvo,

Članovi Izborne komisije,

Članovi ovog Izbornog tijela,

Draga braćo i sestre,

Es-selamu alejkum we rahmetullahi!

Zahvaljujem se Allahu, Gospodaru svjetova, Koji je dao da, putem vaših glasova, danas budem izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u narednom mandatu.

Izražavam svoje veliko poštovanje vama koji ste mi ukazali povjerenje i glasali za mene. Istovremeno, iskazujem uvažavanje onima koji nisu glasali za mene, a koji su legitimno učestvovali u izboru reisu-l-uleme.

Poštovanje iskazujem i prema mojim protukandidatima, kolegama Husein ef. Smajiću, muftiji sarajevskom, i Nusret ef. Abdibegoviću, muftiji travničkom, na poštovanju izbornih pravila Zajednice i pozitivnom i korektnom držanju tokom cijelog procesa izbora reisu-l-uleme.

Želim naglasiti i konstruktivnu ulogu reisu-l-uleme Mustafe-ef. Cerića u izbornom postupku i njegovu dosljednu neutralnost u odnosu prema kandidatima, koja je dala dodatnu privlačnost i neizvjesnost izbornom natjecanju.

Cjelokupnim izbornim postupkom, slobodnim, otvorenim, javnim i demokratskim izbornim procesom, Zajednica je potvrdila svoju zrelost, odgovornost i utemeljenost na sunnetu našeg pejgambera Muhammeda, s.a.v.s.

Ummet naše Zajednice je slobodu koju baštini u borbi naših predaka, naših šehida i gazija, iskoristio na dostojan način. Ovo je uspjeh svih pripadnika naše Zajednice i primjer dobronamjernima.

Ponudio sam program svoga budućeg rada, kojeg ste, ovim glasanjem, prihvatili. Zajedno sa stručnjacima i saradnicima, taj program ću, u proširenoj formi, ponuditi Rijasetu, a potom i Saboru na odlučivanje. Ta odluka će biti moja zadaća i obaveza institucija Zajednice pod mojim rukovodstvom.

Do završetka ovog glasanja, bili smo razvrstani u više skupina. Od ovog trenutka  smo jedno. Svi ste vi ovdje i u cijeloj Zajednici moji, a ja sam samo prvi među vama. Više zadužen i više odgovoran, s manje prava na odmor i žaljenje.

Nastavit ćemo sve dobre programe i poslove u Zajednici. Mijenjat ćemo, ako Bog da, i popravljati zastarjelo i loše.

Okupljat ćemo se oko Allahove, džellešanuhu, uzvišene Riječi i Sunneta časnog Poslanika Muhammeda, alejhisselam, a razilaziti samo u slučaju zagovaranja i zaštite lošega.

Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i unapređenja Zajednice. Mi za to imamo znanja, sposobnosti i odlučnosti. Želimo iskoristiti našu priliku, koračati naprijed uzdignuta čela, biti primjer i biti prvaci u dobru i krijeposti.

Učvršćeni vjerom u Allaha Uzvišenog, nećemo se plašiti izazova i zlobe. Snagu, osiguranu jedinstvom muslimana i sviješću Bošnjaka, usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti Ummeta, društva i države u kojoj živimo.

Poštovat ćemo preuzete obaveze i sarađivati s komšijama drugih vjera.

Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na poštivanju u različitostima i odgovornosti za te raznolikosti.

Dio smo evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope, time i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno.

Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov  biser.

Brinut ćemo se za potrebne i obespravljene i trajno čuvati sjećanje na nevine žrtve i brojne heroje.

Naše majke, žene i sestre su najljepši dio nas, naši mladi su naš ures, stari naša mudrost, a znalci naš ešraf.

Naš iman je očuvao naš narod, a naš ilum naša ulema.

Misija naše Zajednice, alima i džematlija je prenošenje i vršenje Emaneta. Kada odemo, mjerit će nas po tome kako smo nosili taj Emanet.

Upućujem dovu Allahu, Milostivom Stvoritelju, da mi pomogne da idem pred vama kada je teško, da budem s vama kada je lijepo, i da Mu svi budemo predani na našoj grudi, do roga Dana Velikog.

Amin!