A+ A A-

Obraćanje Safeta Softića i Ahmeta Alibašića na manifestaciji dvije decenije reisu-l-uleme

Na manifestaciji dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je održana 18.09.2012. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, između ostalih, prisutnima su se obratili, Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Prenosimo u cijelosti njihovo obraćanje.

 svecanost-reis-18-09-2012-1

Obraćanje predsjednika Sabora IZ Safeta Softića 

Uvaženi reisu-l-ulema,

Eminencije i ekselencije,

Braćo i sestre,

Dame i gospodo! 

Počastvovan sam mogućnošću da vam se obratim ovim povodom i da vam uputim pozdrav mira. Ovo je za mene neobična i nesvakidašnja prilika. Govoriti o Islamskoj zajednici u zadnje dvije decenije uz vođstvo reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića je zahtjevno, složeno i obavezujuće. To je vrijeme tektonskih poremećaja na ovim prostorima u našem društvu, u našim glavama pa, ako hoćete, i u našim srcima; vrijeme umiranja starog i rađanja novog; vrijeme u kojem ljudsko biće pada na granicu barbarskog i uzdiže se na anđeoski stepen. U takvom vremenu je dr. Mustafa Cerić preuzeo kormilo IZ-e. Sakupljati te razbijene komadiće stakla, graditi i izgraditi čvrstu, stabilnu i jedinstvenu zajednicu u ovih 20 godina, slagati taj mozaik predano, mukotrpno je zahtjevan posao, ne samo za jednog čovjeka, nego za armiju ljudi, službenika IZ-e, imama, muallima, vjeroučitelja i svih članova IZ-e. U takvim vremenima bilo je važno na čelu te armije imati nekoga ko je patriota, hrabar, obrazovan i moralan. 

Islamska zajednica je tokom ovih godina bila izložena raznim udarima i nasrtajima. Neki su išli iznutra, a neki izvana. Islamska zajednica je uspjela očvrsnuti i sačuvati prijeko potrebno jedinstvo. Islamska zajednica ima svoj Ustav donešen u ovom periodu, ima svoje institucije, ima svoje alime, ima svoje džematlije, ima svoje vakufe, svoje mektebe i svoje obrazovne institucije. Nad ovim Ustavom ne bdije nikakva vojna sila ili pravosudni autoritet. Njega čuva Vjera duboko usađena u srce bosanskog čovjeka i institucije IZ-e koje su naša zajednička briga.

Uvjeren sam da Islamska zajednica ulazi u jednu novu fazu. Pred nama su izbori za novog reisu-l-ulemu i ako Bog da donošenje novog ustava IZ-e po odluci Sabora IZ-e u narednoj godini. Sve su to iskušenja ali i prilike da Islamska zajednica nastavi svoj hod u skladu sa zahtjevima vremena. Ono što će po mom skromnom mišljenju novi reisu-l-ulema preuzeti od dr. Mustafe Cerića, a vrijedno je posebno da se istakne, su dvije stvari: Prvo, to je dostignuti stepen unutrašnjeg jedinstva IZ-e. To jedinstvo će u budućnosti biti osnovni preduslov za snažnije iskorake i jačanje misije Islama, a dugi kapital je vezan za veliko postignuće na međunarodnom legitimiranju IZ-e, kako na istoku tako i na zapadu i prezentiranje Bošnjaka muslimana kao autohtonog europskog naroda oslobođenog bilo kakvog ekstremizma. 

Ipak, za ozbiljniji i odmjereniji sud biće potrebna vremenska distanca i o Islamskoj zajednici u ovih 20 godina i o ulozi i značaju onoga što je učinio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Uvjeren sam da, kako ta distanca bude odmicala, naš sud, poimanje i vrednovanje ovog vremena će biti puno obuhvatnije i objektivnije. I ova večeras predstavljena monografija, predstavlja važan dokument u bilo kakvom daljem istraživanju i ocjenjivanju razvoja i uspjeha IZ-e u BiH i doprinosa reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića u tom procesu. 

Kao sudionik u ovom procesu indirektno i direktno, ja sam, naravno i neobjektivan. Iz tog razloga moja ocjena jeste da je bilo zadovoljstvo i čast pratiti rad i aktivnosti reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića i neposredno sa njim sarađivati. 

Naše razumijevanje, kao i pojedinačne razlike u stavovima, posljedica su i moje i obostrane želje da uradimo najbolje i najkorisnije za Islamsku zajednicu u BiH i islamski ummet. Naravno, energija, iskustvo i znanje reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića će nastaviti privlačiti pažnju i podršku u njegovom budućem radu nakon što prestane obavljati visoku funkciju reisu-l-uleme IZ-e. 

Islamska zajednica će svakako znati na najbolji način njegove potvrđene sposobnosti uključiti u svoj rad i uspjehe. 

Uvaženi reisu-l-ulema, želim Vam svaki uspjeh i Božiju nagradu. 

Osobno ću se, u mom budućem radu, koristiti tvojim znanjem i saradnjom ostvarujući opće dobro Islamskoj zajednici u BiH, vjernicima, građanima i državi BiH.

Poštovani reis efendija, tebi i tvojoj porodici i tvojim saradnicima čestitam ovaj značajan jubilej.

Hvala!

 

Obraćanje Ahmeta Alibašića 

Poštovani reisu-l-ulema,

Cijenjene muftije,

Eminencije i ekselencije,

Dame i gospodo, 

Esselamu alejkum i dobro vam večer! 

Svaka promjena na čelu vjerske zajednice bosanskih muslimana značajan je nacionalni i regionalni događaj. Kada se, pak, ona dešava nakon skoro dvadeset godina duhovnog poglavarstva jedne međunarodno prepoznatljive ličnosti kakva je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, onda takav događaj zaslužuje da bude prikladno obilježen. Tako smo mislili moje kolege u Centru za napredne studije i ja. S tom idejom izašli smo pred svoje prijatelje iz Međunarodnog instituta za islamsku misao, koga večeras predstavlja dr. Anas Al-Shaykh Ali. Oni su tu ideju rado prihvatili. Nakon niza konsultacija, odlučili smo se za knjigu eseja posvećenih dr. Mustafi Ceriću. 

Vodeći se praksom u akademskim krugovima u svijetu ponudili smo nekoliko domaćih i stranih autora da napišu priloge tim povodom. Domaće autore zamolili smo da govore o različitim aspektima razvoja Islamske zajednice u periodu od 1993. godine do danas, dok je stranim autorima ostavljeno da izaberu da li će pisati o reisu-l-ulemi ili nekoj drugoj srodnoj temi. Planirali smo knjigu od nekih 350 kartica teksta. Na kraju smo dobili mnogo više priloga i znatno obimniju knjigu. 

Razumljivo, projekt su pratile raznolike dileme. S njima su se suočavali kako urednici tako i autori. Vjerujem da smo nepravedno izostavili mnoge autore. Nekolicina se ispričala a treći jednostavno nisu stigli završiti svoje priloge na vrijeme. Svjesni smo i određenih, posebno tehničkih propusta. No, knjiga je sada u vašim rukama i mi, kao urednici, možemo se samo nadati da nećete biti strogi prema nama kao što su reisovi kritičari bili bespoštedni prema njemu. 

Koristim se ovom prilikom da u ime redakcije i izdavača najiskrenije zahvalim autorima kojima smo dali uistinu vrlo kratak rok. Ujedno se u ime redakcije izvinjavam svim dugogodišnjim reisovim saradnicima koji nisu dobili priliku da daju svoj doprinos ovoj publikaciji. Lično, osjećam potrebu zahvaliti se drugoj dvojici urednika, Azizu Kadribegoviću i Ekremu Tucakoviću. Svakako smo posebno zahvalni reisu-l-ulemi, koji nam je ukazao čast svojim pristankom da upravo mi izvedemo ovaj projekat. 

A o dr. Mustafi ef. Ceriću kao reis-l-ulemi mi nismo imali namjeru iznositi sudove. To će učiniti generacije koje dolaze. Ipak, slobodan sam kazati da je ovaj reis postavio teško dostižne standarde kad su u pitanju dvije stvari. Prvo, količina energije, znanja i emocija koje je unosio u svoj posao. I drugo, visok stepen tolerancije spram onih koji nisu odobravali njegove postupke. (To objašnjava i moje prisustvo ovdje). 

Poštovani reis-l-ulema, 

Još jednom, bilo mi je zadovoljstvo. Vama i vašoj porodici želim svako dobro u godinama i projektima koji dolaze.