A+ A A-

Žrtve dižu glas protiv odluke Internacionalne lige humanista

12. 09. 2012.

Internacionalna liga humanista

Predsjednica                                                                

Dr. Elisabeth Rehn

Direktorica Glavnog ureda                                        

Dr. Dubravka Šurlan

 

Poštovana Rehn,

Poštovana Šurlan,   

Na inicijativu Instituta za istraživanje genocida Kanada, a u ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, oštro protestujemo protiv odluke Vijeća Internacionalne lige humanista koje je dodijelilo gradonačelniku Prijedora Marku Paviću zlatnu plaketu sa značkom za navodno postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Marko Pavić je javno zabranio obilježavanja 20. godišnjice od početka zločina agresije i genocida zbog korištenja riječi ‘genocid’, te naložio prijedorskoj policiji da podnese krivične prijave protiv organizatora mirne povorke. To je nastavak genocida u Prijedoru drugim sredstvima. Tako on već duže vremena sustavno terorizira prijedorske Bošnjake i Hrvate, koji su i dalje poniženi građani drugog reda.

Marko Pavić javno ponižava organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke genocida i tako namjerno, organizovano i ciljano širi strah među porodicama ubijenih i nestalih Prijedorčana. Istovremeno se Prijedorom slobodno šetaju ratni zločinci zauzimajući pozicije u lokalnoj vlasti.

Marko Pavić dozvoljava skupove fašističkih grupa protiv kojih su se prijedorčani i svi antifašisti borili u Drugom svjetskom ratu, a žrtvama zabranjuje pravo na sjećanje, istinu i pravdu.

Marko Pavić ignoriše zahtjeve predstavnika međunarodne zajednice koji su mu jasno dali do znanja da diskriminacija po nacionalnoj i vjerskoj osnovi mora biti obustavljena, da istina o genocidu mora biti dokučena, da se zločinci moraju osuditi i pravda zadovoljiti, te da se stradanja svih prijedorskih žrtava moraju obilježiti jednako, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Ovi i mnogi drugi Pavićevi ataci na osnovna ljudska prava i slobode ruše ugled Prijedora, napadaju na osnovne temelje savremene demokratije i posebno teško krše temeljne odrednice Evropske povelje o lokalnoj samoupravi na osnovu koje ste dodijelili ovo priznanje osobi koja ga ne zaslužuje.

Niko nema pravo da žrtvama genocida zabranjuje sjećanje na zločin. Upotreba riječi genocid nije zabranjena nikakvim važećim zakonom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i krivične prijave nemaju zakonski osnov.

Načelnik općine Prijedor Marko Pavić u miru je nastavio ono što su ratni zločinci započeli u ratu. On je lažni demokrata koji ne uvažava i ne poštuje žrtve. Pavić je izraz velikosrpske licemjerne i ekspanzionističke politike prema Bosni i Hercegovini. Dodijeliti njemu bilo kakvo priznanje, koje je u vezi s Internacionalnom ligom humanista,  znači - obesmisliti svako humanističko nastojanje u našoj državi Bosni i Hercegovini.

Zato u ime preživjelih žrtava i svjedoka genocida tražimo od vas da povučete vašu sramnu, nepravednu i štetnu odluku jer nagrađivanjem negatora genocida dajete vaš doprinos da se genocid u ovom lijepom gradu nastavlja, ali sad uz blagoslov vaše cijenjene organizacije.

Nadamo se da će vaša cijenjena organizacija imati u vidu argumente koje smo vam poslali i da će te u ime očuvanja ugleda vaše organizacije, te posebno u ime poniženih žrtava agresije i genocida povući vašu odluku.

S poštovanjem,

Potpisnici protestnog pisma: 

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada 

Prof. dr. Smail Čekić

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu 

Prof. dr. Senadin Lavić

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo 

Prof. dr. Ferid Muhić

Predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti 

Mr. Haris Alibašić

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike 

Bakira Hasečić
Predsjednica Organizacije Žene rtve rata 

Zaim Pašić

Predsjednik  Svijetskog saveza dijaspora BiH 

Dr. Ervin Sendijarević

Predsjednik Platforme BiH, Krovna organizacija klubova i gradjana BiH u Nizozemskoj

Dževad Kurić

Predsjednik Savjeta Platforme BiH 

Elvis Keranović

Predsjednik Vijeća Bosanskohercegvačkih organizacija u Australiji 

Mr. Sanja Seferović Drnovšek

Direktor, Bosansko američkog institute za genocid i edikacijskog centra 

Esad Krcić

Glavni i odgovorni urednik Web portal Bošnjaci.net 

Damir Saračević

Predsjednik Centra savremenih inicijativa Austrije 

Amer Sabitović

Predsjedenik Bošnjački akademski krug 

Mirsad Duratović

Predsjednik Udruženja logoraša Prijedor 92 

U ime Grupe Čuvari Omarske:

Mirsada Kučković Hasečić

Anto Tomić

Satko Mujagić

Melita Nasić

Senad Draganović

Tamara Kaliterna

Alison Sluiter

Alma Karabašić,

Azra Alić

Lejla Adžemović