Promo banner

A+ A A-

IABNA: Osuda napada na američke ambasade

iabna-logoIslamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi (IABNA) izražava žaljenje zbog smrti Američkog ambasadora Christopher Stevens i trojice američkih diplomata u Libiji, te najoštrije osuđuje napade na američki konzulat u Benghaziju i Ambasadu SAD-a u Kairu. Ova kriminalna djela ubistva i nasilja su strašna i nemaju opravdanja, i zbog toga počinitelji tih djela moraju biti izvedeni pred lice pravde.

IABNA također osuđuje pravljenje filma ispunjenog mržnjom koji je, kako je navedeno u medijima, razlog napada u Libiji i Egiptu. Ovaj film šalje poruku punu mržnje i nepoštovanja prema našem voljenom poslaniku Muhammedu, savs.

IABNA želi naglasiti činjenicu da, isto kao što ni ova poruka mržnje nema veze sa SAD-om ili bilo kojoj drugom zemljom ili religijo, tako ni djela nasilja u Libiji i Egiptu nemaju utemeljenje u islamskom učenju. Ovi nesretni događaji govore samo o jednoj stvari, a to je stalno potrebno govoriti protiv svakog oblika islamofobije i protiv svakog oblika ekstremizma bez obzira na njegovu pozadinu.

Bosansko-američki muslimani su miroljubiv narod koji voli svoju zemlju i svoju vjeru. Kao žrtve nedavnog genocida u Bosni i Hercegovini, mi razumijemo opasnost od tih mržnjom ispunjenih zlodjela protiv naše vjere i protiv našeg voljenog Poslanika Muhammed, savs, kao i gnusnost ovih strašnih djela protiv naših veleposlanstava u Libiji i Egiptu koji su doveli do ubojstva časnog ambasadora Stevens i drugog američkog osoblja.

IABNA se nada da će počinitelji tih zlodjela biti suočeni sa licem pravde, a također se nadamo da će nam se i ostale vjerske zajednice pridružiti u javnoj osudi svih djela mržnje i fanatizma, bez obzira na njihove ciljeve i svrhu.

Glavni imam

Sabahudin Ćeman