A+ A A-

Tuzla: Književni susreti pisaca Bihora i Tuzle

U subotu, 8.9.2012.godine, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je upriličena kulturna manifestacija pod nazivom 'Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle' u okviru koje su održani književni susreti pisaca Bihora i Tuzle  i folklorna smotra kulturno umjetničkih društava. Ova manifestacija je održana u organizaciji JU Narodne i univerzitetske biblioteke 'Derviš Sušić' Tuzla, JU Bosanskog kulturnog centra Tuzla  i Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka.

knjiz-sus-tuzla-09-2012-1

Publici se fotomonografijom 'Gornji Bihor/slike zavičaja' predstavio Latif Adrović. Upriličene su promocije knjiga: ,,Pod cvijetom vješala'' Safet Hadrovića  Vrbičkog i  ,,Objava nezaborava'' Braha Adrovića. Promotori su bili dr. sc. Vedad Spahić  i Mehmed Đedović. Priliku da se predstave svojim djelima imali su i mladi pisci Šeherzada Jakupović iz Tuzle  i Dijana Tiganj iz Bihora.

Safet Hadrović Vrbički je prošle godine bio učesnik Kongresa svjetskih pjesnika u Teheranu i Širazu, kao pjesnik južnog dijela Sandžaka. Njegova poznata djela su: 'Ne reci nikom', 'Izgon kao sudbina', 'Progoni i politički procesi u Sandžaku', 'Bošnjaci muslimani – narod, vjera i kultura', Kurban, Tragedija 'Žrtva'. Uskoro mu iz štampe izlazi djelo 'Sermija' koje predstavlja antologiju prozne književnosti Bošnjaka Sandžaka.

knjiz-sus-tuzla-09-2012-3

Nakon književnih susreta pisaca održana je folklorna smotra u kojoj je učestvovalo nekoliko kulturno umjetničkih društava: KUD 'Bihor' iz Sandžaka, KUD 'Behar' Tuzla, KUD 'Izvor' Kiseljak Tuzla, KUD 'Gornja Tuzla', KUD '27.juli' Prokosovići Lukavac i Gradski dječiji-omladinski ansambl 'Tuzla'.

Pojedinci i institucije sa područja Tuzlanskog kantona su radi doniranih knjiga na kraju manifestacije  od predstavnika Doma kulture 'Petnica' iz Sandžaka dobili zahvalnice.

M. N. Agović

knjiz-sus-tuzla-09-2012-2