A+ A A-

Doboj: Svečano otvorena džamija u džematu Lukavica Rijeka

U subotu, 01. septembra 2012. godine, svečano je otvorena  novoizgrađena džamija u džematu Lukavica Rijeka, Medžlis IZ Doboj.

U prisustvu velikog broja vjernika, iz mnogih naših džemata i sa područja mnogih medžlisa, predstavnika Rijaseta i Muftiluka zeničkog, imama, predstavnika političkog i javnog života općine i kantona i mnogih drugih, svečanost je počela u 11:30 sati učenjem Kur'ana i nakon toga uvodnim obraćanjem imama džemata Suad ef. Alihodžića.

Suad ef. je nakon upućivanja selama i dobrodošlice svima, dao osnovne informacije o džematu te se zahvalio svima koji su na bilo koji način potpomogli izgradnju ove džamije, a posebno svim svojim džematlijama koji su bili vrijedni i uvijek se rado odazivali svim akcijama oko izgradnje džamije.

otv-dzam-luk-rij-dob-09-2012-1

Nakon toga, prisutnima se obratio predsjednik građevinskog odbora Sabahudin Šiljić, koji je ukratko iznio dinamiku izgradnje džamije kroz šestogodišnji period , kazavši da je izgradnja džamije koštala oko 850 000 KM, a što su većinu osigurale džematlije džemata Lukavica Rijeka.

Prisutnima su se obratili i glavni imam mr. Bajro ef. Džafić, ističući da je džemat Lukavica Rijeka jedan od najboljih džemata na području Medžlisa IZ Doboj, na čelu sa imamom Suad ef. Alihodžićem.

Zatim se obratio načelnik općine Doboj Istok g. Mehmed Mehinović, kazavši da je Lukavica Rijeka ponos općine Doboj Istok, a nakon njega prisutnima se obratio i potpredsjednik Skupštine TK, g. Bajazit Jašarević, koji je svojim angažmanom kao premijer TK u svome mandatu mnogo pomogao u izgradnji infrastrukture mjesne zajednice i džemata Lukavica Rijeka, a koji je pozvao sve građane i vjernike da budu i ostanu složni i jedinstveni gradeći tako bolji ambijent i uslove za život u domovini BIH.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, je čestitao džematlijama i imamu  na velikom trudu i angažmanu oko izgradnje prelijepe džamije u džematu Lukavica Rijeka, te je pozvao prisutne da svakodnevno vode brigu o sebi, svojoj porodici, džematu i domovini.

Na kraju se prisutnim vjernicima obratio izaslanik reisu-l-uleme, muftija bihaćki Hasan ef. Makić prenoseći selame i čestitke reisu-l-uleme i uputio nekoliko korisnih nasihata, te proglasio džamiju u Lukavici Rijeci vlasništvom – vakufom IZ u BiH, a zatim ključeve džamije uručio h. Taibu Alihodžiću, koji je zajedno sa svojim sinovima Mirsadom i Suad ef. Alihodžićem otvorio džamiju.

Pred sami kraj programa, prije dove koju je proučio hfz. Zaim Šiljić, uručene su vakufname i priznanja onima koji su najviše doprinijeli u izgradnji džamije.

Dan prije, u petak 31. 08. 2012. godine, svečano otvaranje svečanom džumom koju je predvodio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, a poslije akšama, upriličen je mevlud na kojem je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika i oko 60 imama, a gost predavač bio je Mustafa ef. Prljača,

Nakon jacije namaza upriličen je i svečani vatromet.

Bio je to trenutak velike radosti za sve džematlije ovoga džemata, koji su se potrudili da svi oni koji su došli na njihovu svečanost otvorenja džamije, osjećaju  toplinu i širinu njihovih srca, duša, ruku, avlija i kuća, te  da iz njihovog džemata ponesu najljepše uspomene.

Š.S.

  • otvo6otvo6