Promo banner

A+ A A-

Gračanica: Tribina u džematu Donja Orahovica

U prelijepom ambijentu, još svečano neotvorene, džamije Centar džemata Donja Orahovica (Medžlis IZ Gračanica) u subotu, 08. septembra 2012. godine, poslije akšam-namaza u održano je prvo u nizu predavanje unutar novopokrenute mjesečne tribine. Tema je bila „Garancije u islamu”, a o njoj je nadahnuto govorio uvaženi tuzlanski ālim, imam Behram-begove džamije u Tuzli, hafiz Sabahudin ef. Skejić! 

tribina-do-orah-grac-09-2012-0

S lijeva nadesno: Mevludin ef. Zaketović, g. Admir Brkičević - predsjednik IO Medžlisa, hafiz Sabahudin ef. Skejić – imam Behram-begove džamije u Tuzli i Smajo ef. Mustafić – glavni imam Medžlisa Gračanica

Predavanje je u odsustvu imama džamije Centar, hafiza Alena ef. Kehića, otvorio drugi imam ovog džemata – Mevludin ef. Zaketović, imam džamije Klanac, a kao gosti su prisustvovali i glavni imam Medžlisa IZ Gračanica, Smajo ef. Mustafić kao i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, dr. Admir Brkičević! 

Džematski odbor je putem lokalnih medija obavijestio sve građane da u ovom džematu počinje redovna mjesečna tribina sa raznovrsnim temama i različitim predavačima koji će gostovati iz cijele Bosne i Hercegovine! Planirano je da se tribina održava redovno, jedanput mjesečno i to uvijek prve subote u mejsecu. Ovo je samo jedan u nizu reformskih koraka Džematskog odbora ovog džemata. Sudeći prema odzivu posjetilaca kao i prema prvim impresijama nakon predavanja, ova će tribina imati svoje redovne goste i posjetioce kojih je ovaj put, osim susjednih džemata (Rijeka, Gornja Orahovica I i II, Rašljeva i Miričina), bilo i iz Gračanice, Doborovaca, Vranovića, Lukavice... 

tribina-do-orah-grac-09-2012-1

Najzaslužniji za realizaciju ovog projekta (uz ostale članove Džematskog odbora) je Bedruddin Merdanović, profesor u gračaničkoj Gimnaziji! 

Moderator tribine je već pozvao sve prisutne na naredno predavanje, koje će se ako Bog da, održati prve subote u mjesecu oktobru, tačnije 6. oktobra 2012. godine, a predavač će biti poznati i uvaženi alim gračaničkog kraja Nisad ef. Drndić, pokretač Omladinskog kruga Medžlisa IZ Gračanica! 

Zato moto mjesečne tribine Džemata Donja Orahovica i jeste: „Svake prve subote u mjesecu, obavezno budite naši gosti!“ 

S. Dedić