A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Oraš Planjama

U nedjelju, 09. septembra 2012. godine, svečano je otvorena novosagrađena džamija u džematu Oraš Planje, Medžlis Islamske zajednice Tešanj.

Svečanosti otvorenja prisustvovalo je oko 20.000 vjernika koji su došli iz svih krajeva naše zemlje i s pažnjom slušali nadahnuta obraćanja predsjednika džematskog odbora gosp. Adema Mahalbašića, načelnika Općine Tešanj gosp. Fuada Šišića, glavnog imama MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašića,  besjede muftije zagrebačkog dr. Aziz ef. Hasanovića, muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, izaslanika reisu-l-uleme muftije tuzlanskog mr. Husein ef. Kavazovića i poruku reisu-l-uleme dr. Mustafa ef. Cerića.

reis-oras-planje-09-2012-1

Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić u svom obraćanju, između ostaloga, istakao je:

„Hoću da vjerujem da će današnji svečani čin otvaranja ove džamije biti doprinos u jačanju i razumijevanju islamske zajednice, u kojoj će svaki pojedinac naći svoje mjesto, kao  što će zajednica naći sigurnost u snazi svojih pojedinaca“.

Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović govorio je o značaju džamija koje su muslimanima znak identifikacije i njihov povijesni orijentir iz kojih se šalju poruke mira, ljubavi, uvažavanja i poštovanja.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je: „Muslimani Bosne bi trebali svako jutro proučiti četiri fatihe: jednu Sultan Fatihu, koji je na ove prostore donio vjeru islam, Gazi Husrev-begu, koji je otvarao škole, bosanskom sultanu rahmetli Aliji Izetbegoviću, koji je nas je učio slobodi govoreći da je sloboda najveće bogatstvo i najveći dar od Boga, i našim šehidima koji su branili vjeru, domovinu, slobodu, čast i dostojanstvo“.

Izaslanik Reisu-l-uleme, muftija tuzlanski mr. Husein ef. Kavazović apostrofirao je: „Muslimani Bosne trebaju se čvrsto držati za uže i ne razilaziti se. Krajevi užeta su naši međaši, a njih je kroz povijest ostavljala naša ulema, pa je zadaća na nama da to uže čvrsto držimo, slijedeći Allahove, dž. š., upute i praksu Muhammeda, a. s.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić čestitao je džematlijama džemata Oraš Planje, Medžlisu IZ Tešanj i Muftiluku zeničkom na izgradnji džamije, a zatim je u svojoj poruci, između ostalog, ukazao na to da mi za Balkan moramo imati državnu, nacionalnu i duhovnu liniju odbrane, naglasivši da smo mi narod koji voli ljude, da mi nismo narod koji mrzi i da se mi ne svetimo, da je Tribunal u Hagu osnovan radi nas i genocida i zločina nad nama i da smo mi narod koji šalje poruke mira i tolerancije.

Svečanost otvorenja džamije u Oraš Planjama završena je učenjem dove reisu-l-uleme i dodjelom priznanja. Posebna priznanja za doprinos u radu i afirmaciji Islamske zajednice muftija zenički dodijelio je načelniku Općine Tešanj gosp. Fuadu Šišiću, imamu džemata Oraš Planje Suljo ef. Djedoviću, gosp. Nazifu Ćoriću, kojem je pripala i čast da otvori džamiju. Ulaz za žene svečano je otvorila hadži Mejra Hatkić. 

  • 00