A+ A A-

U Sarajevu održan seminar o hifzu

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'an-i Kerima iz Džede i Fondacijom „Hifz Časnog Kur'ana“ iz Sarajeva organizirala je dvodnevni stručni seminar na temu: „Stanje i perspektive podučavanja Kur'anu i učenja hifza u Bosni i Hercegovini“ za imame-hafize i profesore kiraeta u odgojno-obrazovnim ustanovama IZ-e. Seminar je održan 8. i 9. septembra 2012. godine u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) u Sarajevu. Cilj seminara je bio da kroz odgovarajuća predavanja, radionice, tribine i otvorene forum-diskusije sagleda ulogu hafiza u Zajednici, analizira aktuelno stanje i formulira smjernice za nove kvalitete podučavanja Kur'anu i učenja hifza u Bosni i Hercegovini. U radu seminara učešće je uzeo i predstavnik Svjetske organizacije za hifz Kur'an-i Kerima iz Džede šejh dr. Enes Ahmed Kerzun. Seminaru je prisustvovalo 44 hafiza.

seminar-o-hifzu-09-2012-0

seminar-o-hifzu-09-2012-0

Najljepše što se danas događa u našoj domovini jeste ovaj skup, susret odabranika Ummeta na ovim prostorima jer, kao što znamo, Allahov Poslanik (s.a.v.s) je kazao da su hafizi odličnici u njegovom Ummetu. Bez obzira na rezultate ovog seminara, zbog toga što je ovo prvi susret ove vrste, bar u novijoj povijesti Islamske zajednice u BiH, možemo kazati da je on historijskog karaktera. Zato je vrijedno da se, na samom početku sjetimo velikana hifza u Bosni i Hercegovini kao što su: hfz. Trebinjac, hfz, Silajdžić, hafz. Traljić, hfz. Fazlić i drugi. Oni su bili naši učitelji i primjer istrajnosti druženja sa Kur'anom.

Temeljni cilj ovog seminara je da otvorimo neka važna pitanja i potražimo odgovore u pogledu kvalitetnijih institucionalnih rješenja kako bi podučavanje učenju Kur'ana i hifza bilo još uspješnije. Hafizi su veliki potencijal naše Zajednice i Zajednica treba tragati za načinom oslobađanja te silne energije koja kroz vaše kompetencije može snažno doprinositi afirmaciji učenja Kur'ana i hifza u BiH.

seminar-o-hifzu-09-2012-1

Svako od vas u svojoj sredini može i treba biti motorna snaga koja će inicirati i dinamizirati rad i djelovanje na planu podučavanja Kur'anu i učenju hifza. Zajednica može i treba obezbijediti sistemski uređene pretpostavke za takvo vaše djelovanje. Danas i sutra smo tu da o tome govorite baš vi koji ste nosioci emaneta hifza u našim džematima i odgojno-obrazovnim ustanovama. Sa nama su danas i predstavnici Svjetske organizacije za hifz. Oni će nam pomoći da ovaj zadatak kvalitetnije obavimo. Želim uspješan rad i dobre rezultate na ovom seminaru, kazao je u uvodnom izlaganju Ibrahim ef. Begović.

Nakon dvodnevnog rada seminara učesnici su usvojili određene PREPORUKE:

Učesnici seminara za imame hafize i profesore kiraeta u odgojno-obrazovnim ustanovama IZ u BiH pod nazivom: „Stanje i perspektive podučavanja Kur'anu i učenju hifza u BiH“ preporučuju nadležnim instancama i međunarodnim organizacijama, čiji je interes promocija Kur'ana i hifza u svijetu, sljedeće: 

1) Nastaviti sa praksom održavanja stručnih seminara za hafize i kontinuirano raditi na promociji učenja Kur'ana i popularizaciji hifza časnog Kur'ana u okvirima institucija IZ u BiH.

2) Hafizi svojim radom i djelovanjem u društvu i zajednici trebaju biti uzor i primjer dosljednog i principijelnog življenja vjere u njenoj punini.

3) Islamska zajednica u BiH treba da sistemski uredi status hafiza kroz pravne akte IZ.

4) U cilju afirmacije učenja Kur'ana i hifza neophodno je obezbjediti adekvatnu infrastrukturu i finansijske okvire za odvijanje kompletnog procesa.

5) Osnivanje udruženja hafiza u okviru Islamske zajednice u BiH.

6) Nastaviti i kontinuirano poboljšavati saradnju sa Svjetskom organizacijom za hifz Kur'ana, te Fondacijom za hifz časnog Kur'ana u BiH.

7) Nastojanje da se svim hafizima omogući sticanje idžazetname sa senedom muttessil uz obezbjeđivanje adekvatnih uslova.

8) Uspostava odgojnog programa sa budućim hafizima. 

Učesnici su zahvalni Rijasetu i Svjetskoj organizaciji za hifz za organizaciju ovog seminara.