A+ A A-

U Čikagu obilježeno 500 godina suživota u BiH

U nedjelju, 2. septembra 2012. godine, u 19 sati na Američkom islamskom koledžu u Čikagu, LINKOLNVUDSKI KAMERNI ORKESTAR pod dirigentskom palicom Philipa Simmonsa i sa Imamom Senadom ef. Agićem kao vokalnim izvođačem, izveo je izvanredan koncert, koji je uključio premijerno izvođenje muzičkog djela kompozitora Josipa Slavenskog “Muslimani”, kasidu Šehidi, Membašu i druge, sevdahom inspirisane, kompozicije sa velikim horom Chicago Syntagma Musicum, a sve u povodu podsjećanja na genocid i 500 godina suživota muslimana i jevreja u BiH. Godine 1512. završio se progon jevreja i muslimana iz Endeluzije od kojih su mnogi utočište našli u Bosni i Hercegovini.

med-relig-konc-cik-09-2012-1

Tokom programa prisutnim su se obratili specijalni gosti Rabin Neil Brief, generalni konzuli Turske i Izraela, Fatih Yildiz i Roey Gilad, a izložbu fotografija o genocidu u BiH postavio je Samir Hadžalić .

Organizacija koncerta je omogućena dobrotom Američkog islamskog centra Bošnjaka - Čikago, Jevrejskog koncila za urbana pitanja i Američkog muzičkog festivala.

Na koncertu se, i pored velikog napora uloženog od strane organizatora da prisustvuje predstavnik BH diplomatije, ipak nije niko pojavio iz BH konzulata u Čikagu da pozdravi skup, pa su se stoga, umjesto njega prigodno obratili generalni konzuli Turske i Izraela.

Veliku zhvalnost dugujemo gradonačelniku gosp. Rahmu Emanuelu što je podržao ovaj koncert i što je izdao proklamaciju kojom je ovaj događaj podigao na nivo koji mu pripada.

N.A.