A+ A A-

Velika međureligijska konferencija počinje u nedjelju u Sarajevu

sarajevo-multireligijski-gradMeđunarodna konferencija za mir "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu", u organizaciji katoličke organizacije Sant'Egidio iz Rima, biće održana u Sarajevu od 9. do 11. septembra. Najavljeno je učešće više od četiri hiljade predstavnika crkava i vjerskih zajednica iz cijelog svijeta.

O ciljevima međureligijske konferencije za agenciju Anadolija govorio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, koji je uključen u organizaciju ovog velikog skupa u Sarajevu.

„Uvodne govore će kao domaćini održati vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, reis Mustafa ef. Cerić, patrijarh iz Beograda te će se prisutnima obratiti i neko ispred židovske zajednice“, najavio je Topić.

Potvrdio je da će najvažniji govornici biti predsjednik Evropskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik italijanske Vlade Mario Monti, te predsjednik predsjedništva Bakir Izetbegović, a pretpostavlja se da će govoriti i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Na Konferenciji će se organizovati različiti paneli o temama međureligijskog dijaloga u različitim dijelovima svijeta.

„Ono što je veoma važno je da je razlog zbog kojeg se Konferencija održava u Sarajevu obilježavanje 20 godina nakon rata“, istakao je Topić.

Na Konferenciju u Sarajevu prisustvovat će, prema riječima Topića, 15 predsjednika država, te nekoliko vjerskih poglavara.

„Poruka konferencije je da političari, državni dužnosnici i vjerski poglavari trebaju živjeti zajedno, te ostvariti zajedništvo“, kazao je Topić i dodao da se ovom Konferencijom želi postići to da se prisutni manje svađaju nakon što popiju kafu, porazgovaraju, te razmijene mišljenja.

„Smanjenje napetosti u međuljudskim odnosima je jedan od očekivanih ishoda ove konferencije“, poručio je Topić u razgovoru za Anadoliju.

Prije zvaničnog otvaranja Konferencije "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu", u subotu 8.septembra će biti održani vjerski obredi u sarajevskoj katedrali koji će, prema riječima Topića, vjerovatno biti nastavljeni u objektima Islamske zajednice.

(Anadolija)