A+ A A-

Posjeta reisu-l-uleme Bošnjacima u Čikagu

„Bio jednom prvi džemat i zajednica bosansko-hercegovačkih muslimana u SAD-u, udruženje Džemijetul Hajrije. Bila jednom prva džamija u Čikagu, džamija na Halstad-u. Bila jednom jedina džamija sa munarom u Americi, Islamski kulturni centar u Northbrook-u…”

Ovim riječima na engleskom jeziku reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić je započeo emotivan i poticajan govor u nedjelju, drugog septembra 2012., odnosno 15. ševvala 1433. godine po hidžri u Islamskom kulturnom centru Northbrook Chicago. Nakon historijske posjete bošnjačkim džematima u Syracuse, San Jose, Atlanta, reisu-l-ulema je zijaretio i Islamski kulturni centar (The Islamic Cultural Center of Greater Chicago), u metropoli Chicago, grada za koji je reisu-l-ulema lično i sudbonosno vezan i u kojem je proživio najproduktivniji period svoga života.

“Da nisam radio i školovao se u Chicago-u, zasigurno, ne bih bio ono što danas jesam,” konstatovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić.

reis-cikago-09-2012-1

Reisu-l-ulema je pohvalio džemat i novog imama Amir ef. Čauša ohrabrujući ih da budu iskreni, poštuju jedni druge i čuvaju veliki emanet ove veleljepne i neobično vrijedne Allahove kuće, u koju je uloženo mnogo i koja je iznjedrila mnogo.

 “Islamski kulturni centar u Northbrook-u Chicago je jedinstven. ICC je bio i treba ostati mjesto u kojem su dobrodošli svi dobri ljudi bez obzira na razlike, a naročito oni kojima je potrebna utjeha, uputa i riječ razumijevanja.”

Događaj su uveličali svojim prisustvom glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Sabahudin ef. Ćeman, imam iz Detroita Fejlem ef. Salkić i posebno hafiz Muriz ef. Mešić, novi imam Bosanskog islamskog kulturnog centra Chicago, koji su od reisu-l-uleme dobili punu podršku i pohvalu za svoj rad.

“Radimo svoj posao kvalitetno i pošteno. Ko radi dobro ima neprijatelje, a ko radi loše ima više neprijatelja. Iskoristimo blagodati koje pruža ova zemlja (SAD). Ona puno uzima i daje, a sve zavisi koliko smo pametni i mudri. Bog blagoslovio ovu zemlju i našu Bosnu i sve dobre ljude u njima.”

Imam ICC-a Amir ef. Čauš, proučivši kur’anske ajete iz sure Ibrahim, na engleskom jeziku je kazao:

“Dobro došli u Islamski kulturni centar Northbrook Chicago i hvala Vam za Vaš dolazak večeras. Islamski kulturni centar je prekrasno drvo sa dubokim korijenom i bujnom krošnjom uzdignutom ka nebu koje nam omogućava da uživamo njegove divne plodove iskrene vjere i dobrih djela. Danas, ovo drvo biva još ljepše dajući svoj najbolji plod. Danas, Islamski kulturni centar izražava dobrodošlicu velikom čovjeku i Božijem robu reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH dr. Mustafi ef. Ceriću, čovjeku koji je zakoračio u svoju veliku misiju vjere, mira i upravljanja zajednicom upravo iz ovoga centra.

Imam Mustafa Cerić u svom prvom obraćanju džematu ovog centra 1981. godine je kazao:

”U svakoj prilici stojim vam na raspolaganju i biću sretan da vam mogu pomoći u vjerskim pitanjima. Koristim ovu priliku da vam se svima od srca zahvalim na vašem velikodušnom gostoprimstvu, vašim lijepim riječima dobrodošlice meni i mojoj porodici. Vaša srdačnost obavezuje nas da stalno mislimo na vas i da svima budemo uvijek na usluzi u svemu što je za našu vjeru vezano.”

Mi svjedočimo danas da je Mustafa Cerić ostao dosljedan ovom emanetu svih ovih godina služeći vjeri, narodu i domovini. I danas, reisu-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je zahvalan svome narodu u Sjedinjenim Američkim Državama, prepoznavajući i afirmišući dobro u njima. On je bio i ostao optimistična i neumorna pčela radilica s krilima širokog obrazovanja i jasne vizije vjerskog, kulturnog i nacionalnog preporoda, slobode i buđenja bosanskih muslimana.

Neka Vas Uzvišeni Allah nagradi i blagoslovi, a Vama i Vašoj porodici podari zdravlje i ustrajnost na pravom putu…”

U zadnjem dijelu programa, predsjednik i članovi Odbora ICC-a uručili su dr. Mustafi ef. Ceriću plaketu zahvalnosti i priznanje za uspješno obnašanje funkcije imama ICC i predvodnika uleme u domovini i svijetu.

Reisu-l-ulema u dijelu govora na bosanskom jeziku više puta se zahvalio svim zaslužnim ljudima za napredak zajednice,  njega kao imama i poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i zajednički doprinos domovini, poručivši:

“Ovdje sam došao da vam se zahvalim za sve što se učinili i činite… čuvajte sebe i svoje porodice, pazite zajednicu, nastojite da uvijek vidite i pohvalite dobro kod drugog… trudimo se i budimo oprezni da nam se zlo i genocid više ne ponove…”

Nakon proučene dove, reisu-l-ulema je predvodio akšam namaz. Vrijedne džematlije na čelu sa ženskom grupom su pripremili večeru i omogućili ugodno druženje uz osmijeh i razgovor. Nakon jacije namaza reis efendija i supruga Azra-hanuma su ispraćeni sa zahvalnošću i suzama u očima.

Chicago je tako, hvala Bogu, sa svojim džematima i bošnjačkom zajednicom, nakon ramazanskih i  bajramskih blagodati te prelijepom svečanošću u ICC-u zasijao svom svojom ljepotom.

Amir ef. Čauš

  • 0101